Федерација дужна 868 милиона КМ

СРНА
Федерација дужна 868 милиона КМ

Сарајево - Федерација БиХ /ФБиХ/ дужна је 868.239.659 КМ, наводи се у званичној информацији федералног Министарства финансија.

Тај износ односи се на обавезе по основу намјенских кредита до почетка децембра. У документацији Министарства, до које је дошао "Дневни аваз", наводи се да ФБиХ већину обавеза мора да исплати до 2025. године, а у неким случајевима и до 2038. године.

Једна од највећих обавеза, које се морају исплатити у року од девет година, а у годишњем просјеку од око 50 милиона КМ, настала је кредитним задужењем са Лондонским клубом од 230,6 милиона КМ и 103,9 милиона КМ.

Остали кредитори су Међународно удружење за развој /IDA/, Сауди фонд, Међународна банка за обнову и развој /IBRD/, Свјетска банка, Паришки клуб, Европска инвестициона банка, Европска банка за обнову и развој /EBRD/, ОПЕК фонд и друге финансијске институције.

Ту су и кредити од Међународног монетарног фонда, Кредитног одбора за обнову из Њемачке и Кувајтског фонда.

"Аваз" наводи да се актуелна власт ФБиХ задужила по бројним основама у областима транспорта, здравства, инфраструктуре, образовања. Истакнути пројекти односе се на обнову енергетске мреже, градњу аутопута на коридору "Пет це", санацију путева, као и модернизацију болница.

У информацији је наведен и шпански кредит за набавку "талго" возова од 75 милиона КМ, који се у годишњем износу од 12,5 милиона КМ мора исплаћивати до 2025. године. Ријеч је о пропалом пројекту који је прерастао у једну од највећих афера у ФБиХ, наводи лист.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана