Федерација БиХ продаје неколико предузећа

Танјуг
Федерација БиХ продаје неколико предузећа

Сарајево - Агенција за приватизацију у Федерацији Босне и Херцеговине у 2014. планира продају неколико предузећа у којима федерална влада има мањински власнички удио.

Ријеч је о Енергопетролу, Фабрици дувана Сарајево (ФДС), Босналијеку и Сарајево-осигурању, пренијела је Фена, прецизирајући да је крајњи рок за поново актуелизовану „малу приватизацију“ у Федерацији 25. новембар 2015.

Директор Агенција за приватизацију у Федерацији БиХ (АПФ) Шухрет Фазлић навео је да је у питању план за приватизацију који је усвојио Управни одбор АПФ-а, али још није и Влада ФБиХ.

„Према том плану, намјеравамо да приватизујемо и предузећа гдје је удио владе у власништву већи, као што је Алуминиј из Мостара, Енергоинвест, Жељезара Зеница“, додаје Фазлић и напомиње да БХ Телеком није предложен за продају.

АПФ је у оквиру припреме Плана приватизације за 2014. већ крајем прошле године упутио допис предузећима из своје надлежности да доставе списак свега што би могло бити предмет продаје. Међу првим објектима кандидованим за продају у „малој приватизацији“ је КТК Високо, а највјероватније ће и одређене економске цјелине Агрокомерца из Велике Кладуше ићи у продају, рекао је Фазлић.

Као разлог за актуелизовање „мале приватизације“, АПФ наводи ефекте од новца који се може добити продајом одређених дијелова предузећа, односно објеката некадашњих великих система. Новац је намијењен искључиво плаћању дуговања добављачима, банкама, као и ријешавању статуса запослених тих предузећа, за доприносе и повезивање радног стажа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана