FED главни кривац за свјетску кризу

Aгенције
FED главни кривац за свјетску кризу

Вашингтон - Међународни монетарни фонд (ММФ) сматра да су главни кривац за свјетску финансијску кризу - Федералне резерве (FED) САД, које су неосновано смањиле каматне стопе почетком двијехиљадитих година и нису их подигле на вријеме.

Према мишљењу економиста ММФ-а, банке, које су "изгубиле разум" од јефтиног новца, издавале су милионе ризичних кредита, који до данас вуку међународну економију на дно.

Данашње игре FED-а са ниском стопом завршиће се истом том разорном кризом, упозорава ММФ, пренијеле су агенције.

Економски аналитичари наводе да је основно питање да ли заиста ниске каматне стопе и блага новчана политика стимулишу давање ризичних кредита?

Аналитичари ММФ-а сматрају да је то тако, јер управо каматна стопа коју утврђују централне банке, у овом случају FED САД, одређују стопе банкарских депозита и кредита.
Значи, што су ниже стопе, то се више појављује стимуланс за ризично кредитирање и више ризичних кредита узимају поједина лица, организације или читаве државе.

Експерти ММФ-а у свом истраживању нису се ограничили на САД. Они су пратили ситуацију у Шпанији и Боливији и закључили да смањење каматне стопе или чак њено очување на истом нивоу у дуготрајном периоду доводи до "скока" ризика.
Критичари ставова ММФ-а инсистирају на томе да без ниских каматних стопа и јефтиних кредита није могуће стимулисање производне и пословне активности, а то значи да без тога није могуће ни превладавање кризе.
Главни аргумент у спору ММФ-а са америчким FED-ом састоји се у критици политике "пумпања" економије и банкарског система јефтиним новцем и кредитима.

Спорови

FED САД за сада се плаши да прекине дјеловање програма финансијског стимулисања националне економије тако да спорови о каматним стопама, а у ширем плану о антикризним стратегијама, само јачају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана