ФБиХ закључала 78 милиона од ММФ-а

Жељка Домазет
ФБиХ закључала 78 милиона од ММФ-а

Сарајево - Фискални савјет БиХ формулисао је данас Нацрт писма намјере за четврту траншу стенд-бај аранжмана БиХ са Међународним монетарним фондом (ММФ) у износу од 78 милиона КМ, а која може бити одобрена само ако федерални Закон о повољнијем пензионисању бораца буде објављен.

- Четврта транша средстава ММФ-а може се добити када буде објављен Закон о повољнијем пензионисању који је усвојио Парламент ФБиХ, то је услов на који ми не можемо утицати. Резервно рјешење за то немамо - казао је данас предсједавајући Савјета министара и Фискалног савјета Вјекослав Беванда.

Он је послије сједнице Фискалног савјета, којој су присуствовали премијер РС Жељка Цвијановић и министар финансија Зоран Тегелтија, као и представници ММФ-а истакао да су представници ММФ-а нагласили да се не може направити изузетак.

- Четврта транша је истовјетна као и прошла и износи 38,2 милиона специјалних права вучења - рекао је Беванда.

Беванда је додао да је Мисија ММФ-а на данашњој сједници констатовала да су у цијелости извршене обавезе из претходног писма намјере. Истакао је да се на сједници највише полемике водило о роковима, јер су представници ентитета власти тражили помјерање рокова.

- Нико од чланова Фискалног савјета не може утицати на оно што се дешава са хапшењем предсједника Федерације БиХ - рекао је он.

Премијер ФБиХ Нермин Никшић истакао је да преговори са ММФ-ом иду својим током и да не постоји ништа што домаће власти не могу испунити.

- Ја нисам тај који је склонио предсједника ФиХ Живка Будимира који није потписао закон о повољнијем пензионисању. Предсједник ФБиХ има проблем са правосуђем, а не са мном. Што се тиче ове транше ММФ нема проблема, врло јасно је потврђено да су обавезе Федерације из писма намјере извршене и да смо деблокирали тај процес - казао је Никшић.

Писмо намјере за четврту траншу борд ММФ-а разматраће послије трећег прегледа спровођења аранжмана, који ће Мисија ММФ-а окончати крајем маја.

Нове обавезе

Беванда је казао да је ради повлачења нове транше инсистирано на уврштавању неких нових обавеза и у том смислу дата су објашњења у вези са "Електропреносом БиХ" и системом трезорског пословања.

- Дефинисано је десетак проблематичних ствари, од којих је данас неколико разријешено, а остало ће бити ријешено у билатералним контактима - навео је Беванда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана