ФБиХ продаје јавна предузећа

Агенције
ФБиХ продаје јавна предузећа

Сарајево - Власти Федерације БиХ размишљају о скорој продаји дијела свог капитала у једном телеком оператеру и двије федералне електропривреде, јавила је агенција Анадолија.

Тиме се дефинитивно отвара прича о приватизацији водећих државних компанија, што је до сада, углавном, била табу тема у ФБиХ. Према неслужбеним информацијама, власти ФБиХ на овај начин желе да удовоље и захтјевима Међународног монетарног фонда (ММФ) за убрзање приватизације.

Влада ФБиХ у "БХ Телекому" контролише 90 одсто капитала, а у "ХТ Мостар", у чијем саставу се налази и "Еронет", има 50,1 одсто капитала. Федерална влада је, такође, већински власник "Електропривреде БиХ" и "Електропривреде ХЗ ХБ".

Директор Агенције за приватизацију ФБиХ Шухрет Фазлић потврдио је информације о спремности федералне власти да се крене у процес приватизације водећих компанија.

- Према плану који је усвојио и Управни одбор агенције, спремни смо да на продају понудимо пет одсто акција једног телекома и двије електропривреде. Међутим, тај план још није усвојила Влада ФБиХ, а када су у питању електропривреде, мора се ићи на Парламент Федерације БиХ - казао је Фазлић.

На питање да ли располаже анализама стручњака колико би се у овом тренутку исплатило ићи у процес приватизације "породичног сребра", Фазлић одговара да је то релативан појам.

- Ми у агенцији смо задужени за приватизацију и размишљамо у том правцу. Право је питање колико ми дневно губимо у капиталу телекома и електропривреда. Колико дневно губимо због политике која се тамо води, запошљавања које није контролисано, јавних набавки, давања послова... Судећи по ономе што се пише у медијима губимо милионе и милионе марака. То би било спријечено да је то приватна имовина. Држава је доказала да не може да заштити имовину! То испада више као партијска имовина или не знам већ чија. Држава, очигледно, не може да заштити имовину и уведе ред - сматра Фазлић.

Како агенција Анадолија сазнаје, представници федералне власти већ су остварили контакте са дипломатским представништвима Велике Британије и Мађарске. Њихови представници су се интересовали уопште за приватизацију, па и приватизацију водећих компанија у ФБиХ, укључујући и телеком оператере.

"Турксел"

Водећи турски телеком оператер "Турксел" заинтересован је за сарајевски "БХ Телеком". Из "Турксела" су још у новембру прошле године потврдили да изблиза прате рад сарајевског "БХ Телекома". Наиме, турска компанија припрема понуду за "БХ Телеком".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана