ФБиХ није испунила услове ММФ-а

Марина Чигоја
ФБиХ није испунила услове ММФ-а

БAЊAЛУКA - Неиспуњавање услова Међународног монетарног фонда (ММФ) од стране ФБиХ проузроковало је одлагање повлачења четврте транше од око 38 милиона евра. Ово за сада неће битно нарушити финансијске токове у БиХ, док би раскид аранжмана имао много озбиљније посљедице по БиХ.

Рекао је ово "Гласу Српске" министар финансија и трезора БиХ Драган Вранкић. Он је додао да је важно да се аранжман настави, како би се одржала стабилност финансијских токова у БиХ.

- Надамо се да ће доћи до наставка стенд-бај аранжмана и да ће ФБиХ испунити услове у предстојећем периоду, а од испуњавања услова зависиће динамика повлачења сљедећих транши из аранжмана. Неиспуњавање услова од стране ФБиХ већ је проузроковало одлагање повлачења четврте транше од око 38 милиона евра. Ово за сада неће битно нарушити финансијске токове у БиХ, док би раскид аранжмана имао много озбиљније посљедице по БиХ - казао је Вранкић.

Aко дође до отказивања стенд-бај аранжмана са ММФ-ом, то би могло озбиљније да наруши финансијску стабилност читаве БиХ, а морало би се приступити и изради ребаланса ентитетских буџета за 2010. годину.

Министар финансија ФБиХ Вјекослав Беванда раније је рекао да ФБиХ неће до краја маја испунити услове неопходне за наставак аранжмана са ММФ-ом, због чега ова институција неће средином јуна разматрати одобравање четврте транше за БиХ.

- Политика се умијешала у све ово. У Парламенту ме поједини посланици сусрећу и питају кад ће кантони добити новац - казао је Беванда.

Одбор извршних директора ММФ-а, послије јуна засједаће поново тек у септембру или октобру, када БиХ може да очекује исплату 38 милиона евра, али под условом да све обавезе до тада буду испуњене.

Директор Економског Института Бањалука Душко Јакшић казао је да се аранжман по сваку цијену мора сачувати, јер ћемо у супротном имати велике проблеме.

- Проблема ће посебно имати ФБиХ која је и приликом ранијих исплата каснила са испуњавањем услова и на тај начин негативно утицала и на стање у РС - казао је Јакшић.

Услови

Да би аранжман са БиХ био настављен ФБиХ је до јуче требало да испуни четири услова и то да усвоји закон о платама у органима власти, спроведе ревизију у области борачке заштите, бенефицираних пензија, као и стратегију реформе пензијског система.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана