ФБиХ неће успјети да испуни услове

Марина Чигоја
ФБиХ неће успјети да испуни услове

БAЊA ЛУКA - ФБиХ није испунила четири структуралне одреднице дефинисане писмом намјере за станд-бај аранжман БиХ са Међународним монетарним фондом (ММФ), а очигледно је и да спорни Закон о платама неће бити усвојен до 31. маја.

Рекао је ово јуче министар финансија ФБиХ Вјекослав Беванда током сједнице Дома народа Парламента ФБиХ.

- У питању су обавезе усвајања федералног закона о платама у органима власти, извјештај о ефектима ревизије одређених давања из буџета, те почетак реформе пензионог система, редефиниција система бенефицираних пензија, који ће поновно бити садржани у писму намјере - казао је Беванда.

Додао је да је урађен приједлог закона о платама, да су утврђене његове финансијске импликације, те да је израчуната основица за обрачун плата која треба бити донесена осам дана послије усвајања закона.

- Очигледно је да он неће бити усвојен до 31. маја, мада на роковима неће бити инсистирано - казао је Беванда и упозорио да постоје бројна потраживања за средства ММФ-а, Европске комисије и Свјетске банке, због чега би овај новац могао бити "алоциран на друга мјеста што би изазвало велике проблеме".

Директор Економског Института Бања Лука Душко Јакшић казао је да ФБиХ вјероватно неће успјети да усвоји потребне реформе до 31. маја, те да је због тога вјероватно да ће доћи до одгађања исплате четврте транше.

- Aранжман се мора по сваку цијену сачувати, јер ћемо у супротном имати велике проблеме, а ФБиХ посебно - казао је Јакшић.

Додао је да се у случају да аранжман пропадне поставља питање "шта ће нам заједничке институције".

- И приликом ранијих исплата, проблем је представљала ФБиХ и на тај начин негативно утицала и на стање у РС - казао је Јакшић.

Министар финансија РС Aлександар Џомбић раније је рекао да у случају да дође до раскида аранжмана, РС има одређене изворе финансирања, како би се превазишао изостанак средстава предвиђених овим аранжманом.

Обавезе

На посљедњој сједници Фискалног савјета БиХ одгођено је усаглашавање писма намјере са ММФ-ом до 31. маја, јер ФБиХ није испунила обавезе које се односе на бенефиције ратних војних инвалида и бенефициране пензије. ФБиХ мора да спроведе реформе да би БиХ добила четврту траншу аранжмана од 38 милиона евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана