ФБиХ мора да уштеди 500 милиона марака

Глас Српске
ФБиХ мора да уштеди 500 милиона марака

СAРAЈЕВО - Федерација БиХ мора да уштеди 500 милиона марака у општинским, кантоналним и буџету федералне Владе, изјавио је премијер Федерације БиХ Неџад Бранковић, пренијела је Срна.

Он је рекао да је током јучерашњег састанка са представницима ММФ-а констатовано да укупни буџет ФБиХ износи 4.200.000.000 марака, док је усвојени буџет федералне Владе 1.600.000.000 марака.

Бранковић је послије разговора изјавио новинарима да је ова фаза разговора у оквирима дефинисаних параметара које је Фискални савјет БиХ усвојио као платформу за разговоре са ММФ-ом.

Он је нагласио да је у овој фази прелиминарних преговора консолидован дефицит у БиХ у износу од 696 милиона марака, од којих би уштеде у садашњим буџетима институције БиХ и дистрикта Брчко требало да остану на нивоу од око 50 милиона марака, а да сви нивои власти у ФБиХ треба да уштеде око 500 милиона марака, док би се остатак од 146 милиона марака односио на РС.

Министар финансија ФБиХ Вјекослав Беванда нагласио је да ће уштеда можда бити и већа, али да је доњи праг 500 милиона марака и  додао да ће Влада ФБиХ понудити ребаланс буџета у износу од 1.350.000.000 марака.

Он је навео да у наредна два дана морају бити дефинисани закључци и понуђена процедура провођења уштеда које се односе на Владу, кантоне и општине. То је, како је рекао, смањење администрације, материјалних трошкова, али и осталих трансфера.

- ММФ неће финансирати унутрашњу потрошњу и ако то не ускладимо и не понудимо конкретне мјере - измјене закона и ребалансе остаћемо ван свих токова -  поручио је Беванда.

Он је  нагласио да са представницима ММФ-а још нису почели разговоре о висини стенд-бај аранжмана, јер ће то зависити од садашње фазе преговора.

Шеф Мисије ММФ-а Костас Кристоу рекао је да су БиХ и ФБиХ суочене са тешком ситуацијом и напоменуо да је ММФ спреман да помогне у оваквој ситуацији, те додао да ће у наредним данима бити настављени разговори и да се нада се да ће успјети постићи споразум у којем би ММФ могао пружити помоћ.

Кристоу

Костас Кристоу је истакао да федерална Влада у овом тренутку може да уради мало тога, "јер буџет Владе ФБиХ представља само једну трећину буџета ФБиХ, док се остало односи на кантоналне и општинске буџете".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана