ФБиХ кочи одлуку о повећању акциза

Маријана Миљић
ФБиХ кочи одлуку о повећању акциза

БAЊAЛУКA - Управни одбор Управе за индиректно опорезивање БиХ још није усвојио одлуку о повећању акциза на цигарете у идућој години, јер представници Федерације БиХ одуговлаче са заказивањем сједнице.

Рекао је ово "Гласу Српске" члан Управног одбора УИО из Републике Српске Владимир Трифковић и додао да су представници УО спремили материјал о повећању акциза на цигарете за идућу сједницу, али она никако да се одржи.

- Ми смо спремни на преговоре, али очигледно је да ФБиХ о томе не брине, као ни о другим заједничним питањима - рекао је Трифковић.

Он је нагласио да не зна када ће бити одржана сједница УО, али да се нада да ће то бити брзо.

Портпарол УИО БиХ Ратко Ковачевић рекао је да би произвођачи цигарета у БиХ требало да до 30. новембра доставе нове цјеновнике цигарета за 2012. годину, али да Управни одбор УИО БиХ још није усвојио нову Одлуку о посебној или минималној акцизи на цигарете за идућу годину.

- Управни одбор треба хитно да усвоји ову одлуку како би произвођачи и дистрибутери цигарета знали шта их очекује у идућој години - казао је Ковачевић.

Он је нагласио да се ново поскупљење цигарета у БиХ може очекивати од 1. јануара идуће године, када ће доћи до повећања посебне и минималне акцизе на дуванске прерађевине.

- Законом о акцизама у БиХ предвиђено је да годишње повећање посебне акцизе на цигарете не може бити мање од 7,50 КМ за 1.000 комада, односно 0,15 КМ по паклици цигарета - казао је Ковачевић и додао да се поред посебне или фиксне акцизе на цигарете обрачунава и пропорционална акциза у износу од 42 одсто малопродајне цијене, тако да би укупно повећање пореског оптерећења од почетка 2012. године износило минимално 0,30 КМ по паклици цигарета.

Ковачевић је нагласио да би БиХ требало да постепено повећава висину акцизе на дуванске прерађевине у периоду од 2009 - 2014. године, како би достигла ниво од 64 евра за 1.000 комада цигарета до 2014. године, како је било и утврђено акцизном политиком ЕУ у моменту усвајања Закона о акцизама у БиХ 2009. године.

Приходи

У протеклих пет година из године у годину повећавали су се приходи БиХ од акциза на цигарете.

- У 2006. години приходи од акциза на цигарете износили су 320,5 милиона марака, да би лани приходи достигли 556 милиона марака. У првих десет мјесеци ове године од акциза на цигарете БиХ је зарадила 587 милиона КМ - казали су у Управи за индиректно опорезивање БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана