ФБиХ: Без промјена индекса цијена индустријских производа

Aгенције
ФБиХ: Без промјена индекса цијена индустријских производа

Сарајево - Укупан индекс цијена индустријских производа у Федерацији БиХ /ФБиХ/ у октбору није мијењан у односу на септембар, саопштено је из Федералног завода за статистику.

У саопштењу се наводи да је укупан индекс цијена индустријских производа у октобру нижи за 3,2 одсто него у истом мјесецу прошле године, а за 2,8 одсто него у децембру 2012. године.

Посматрано према главним индустријским групацијама, укупан индекс цијена трајних производа за широку потрошњу и нетрајних производа за широку потрошњу виши је за 0,2 одсто, а капиталних производа за 0,1 одсто.

Пад индекса цијена је регистрован у групацији енергије за 0,4 одсто, док се у групацији интермедијарних производа, осим енергије, индекс цијена није мијењао у овом мјесецу.

Посматрано према подручјима индекс цијена је виши за 0,8 одсто у подручју снабдијевања водом, уклањања отпадних вода, управљања отпадом, те дјелатности санације животне средине.

У подручју вађења руда и камена индекс цијена је више за 0,2 одсто, док је у подручју производње и снабдијевања електричном енергијом, гасом, паром и климатизацијом индекс цијена нижи за 0,9 одсто.

Посматрано по областима, највећи раст индекса цијена је регистрован код штампања и умножавања снимљених записа за 2,4 одсто, а највећи пад код прераде и производа од дрвета и плуте, осим намјештаја за 2,5 одсто. У осталим областима индекси цијена се нису значајније мијењали.

Индекси цијена произвођача индустријских производа у Федерацији БиХ од 2011. године су израчунати у складу са класификацијом дјелатности БиХ 2010. и номенклатуром индустријских производа БиХ 2010 године.

Индекс цијена произвођача индустријских производа се израчунава на бази продаје производа произведених у Федерацији БиХ, а продатих на територији БиХ, односно домаће тржиште и извезених на инострано тржиште.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана