“Фармланд”: Штрајкачи и послодавац пронашли рјешење

Agencije
“Фармланд”: Штрајкачи и послодавац пронашли рјешење

ГРАДИШКА - Штрајкачки одбор и менаџмент фарме музних крава “Фармланд” из Нове Тополе пронашли су задовољавајуће рјешење на састанку након једночасовног штрајка упозорења, који је данас одржан у овој фарми, преносе агенције.

Већински власник “Фармланда” Драган Васиљевић и директор Младенко Топаловић обавијестили су Штрајкачки одбор да у потпуности прихватају захтјеве Штрајкачког одбора и да ће заостале плате бити исплаћене у најкраћем року.
- Стигло је повољно судско рјешење везано за новчане трансакције према “Фармланду”, што значи да у потпуности прихватамо захтјеве штрајкачког одбора и да ће тражене заостале плате бити исплаћене у најкраћем року, чим то технички услови дозволе. И даље нам предстоје заједнички напори према Вијећу министара БиХ и Управи за индиректно опорезивање, а које се тиче проблема са увозом и извозом млијека, те према ресорном министасртву , везано за наплату подстицаја - рекао је Васиљевић.
Предсједник Штрајкачког одбора Перица Бајић понудио је манџменту рок за испуњење захтјева, чиме је одложено ступање у раније најављени генерални штрајк.
- Свјесни смо да постоје проблеми везано за наплату млијека које свакодневно испоручујемо, те за наплату подстицаја за седам мјесеци. Радници хоће да раде и да редовно добијају зарађене плате и на помолу смо рјешења. Драго нам је да смо наишли на потпуно разумијевање код пословодства и да је пронађено рјешење - рекао је Бајић.
На штрајку упозорења које је трајало један час присуствовало је више од 90 радника, од укупно 120 запослених који су захтијевали исплату двије од пет заосталих плата, уплату доприноса за здравствено и пензионо осигурање, и плаћање прековременог рада.
“Фармланд” је једна од највећих говедарских фарми у Републици Српској, а према информацијама из пословодства предузећа, криза је наступила због негативних посљедица неограничене солидарне одговорности бившег Пољопривредног индустријског комбината “Младен Стојановић” и због кризе у мљекарској индустрији у Хрватској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана