Фармери граде мљекару у "Вијаки"

Јана Кезић
Фармери граде мљекару у "Вијаки"

ПРЊАВОР - Фармерима у Српској ускоро ће бити олакшана продаја млијека јер је у прњаворској Пословној зони "Вијака" планирана изградња мљекаре из чијих погона ће излазити квалитетни домаћи сиреви.

Уговор о изградњи мљекаре у петак су са градоначелником Прњавора Дарком Томашем потписали представници "Наше мљекаре" ДОО која је у власништву Удружења пољопривредних произвођача мљекара.

Планирано је да се у новој фабрици праве висококвалитетни млијечни производи, првенствено сиреви којих нема на домаћем тржишту.

Градоначелник Прњавора Дарко Томаш за "Глас Српске" каже да су произвођачи млијека основали удружење и намјеравају да направе своју фабрику, па су од града Прњавора затражили  да им обезбиједи земљиште.

- Потписан је уговор и пребацили смо им средства да купе земљиште. Имају и подршку ресорног министарства да добију одређена гранд средства за градњу - рекао је Томаш.

Стручни сарадник за пројекте у Удружењу пољопривредних произвођача мљекара РС Миљан Ербез каже да му је веома драго што је кренула реализација иницијативе о изградњи мљекаре у Прњавору.

 - Земљиште је донација града, а ријеч је о скоро два хектара. Предвиђено је да мљекари крену сами у прераду млијека, а циљ је производња сирева. То је производ који много увозимо и желимо на неки начин да акумулирамо тај увоз и да понудимо домаће квалитетне сиреве, као и оне који су традиционални на овим просторима Крајине - рекао је Ербез.

Осим тога, како истиче, на тај начин ће помоћи и фармерима да лакше продају млијеко. Када добију гаранцију од банке за куповину земљишта, поднијеће захтјев за локацијске услове, а идејни пројекат и урбанистичко-технички услови су већ припремљени.

-  Након тога очекујемо да би главни грађевински пројекат могао бити за два или три мјесеца - рекао је Ербез.

Подршку ће им пружити и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС.

- Почетна улагања биће око пет милиона марака, а очекујемо да би изградња могла кренути крајем ове или почетком идуће године - рекао је Ербез.

Када су одлучили да се упусте у ову причу, каже Ербез, морали су испоштовати одређене процедуре.

- Промијенили смо Статут Удружења и формирали предузеће. Наше удружење броји око 440 чланова, који сваког мјесеца плаћају чланарину. Производимо 16 одсто млијека у БиХ и 37 одсто млијека на подручју Републике Српске - рекао је Ербез.

Идеја

Миљан Ербез каже да је идеја о изградњи мљекаре покренута још 2020. године, када је направљена студија изводљивости уз помоћ пројекта "Фарма 2".

- Тада је анализирано шест општина, а показало се да Прњавор има најбоље услове када је у питању локација. Град има и средњу прехрамбену школу, а тиме и потенцијални кадар који би могао радити у мљекари - рекао је Ербез.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана