Фамосу за извоз 300.000 марака

Ведрана Кулага
Фамосу за извоз 300.000 марака

БAЊA ЛУКA - Влада Републике Српске одобрила је предузећу "Фамос - Фабрика мотора Сарајево" из Источног Сарајева 300.000 марака за суфинансирање подстицаја извоза, јер предузеће има потешкоће у одржавању ликвидности и испуњавању доспјелих обавеза.

Помоћник директора за маркетинг и финансије у предузећу "Фамос" Здравко Зиројевић казао је "Гласу Српске" да је овом предузећу, које на инострано тржиште пласира 90 одсто свог производног програма, одобрени новац добродошао, јер се фирма суочава са потешкоћама у пословању због економске кризе која је захватила аутомобилску индустрију.

- Одобрена средства утрошићемо за набавку репроматеријала, првенствено полуфабриката за израду дијелова за моторе - рекао је Зиројевић и додао да предузеће има проблема са одржавањем текуће ликвидности.

Основна дјелатност "Фамоса", који запошљава 305 радника, јесте производња дизел мотора средње снаге, мјењача, компоненти мотора и мјењача.

У Владе РС су рекли да је предузеће, у захтјеву за подстицајна средства, навело да због немогућности испуњавања доспјелих обавеза по основу кредита за извознике у износу од 120.000 марака, пријети блокада рачуна, немогућност реализације уговорених извозних послова и отказивање даље пословне сарадње. "Фамосу" су, додају из Владе, због неизмирених обавеза од пола милиона марака, добављачи најавили обустављање испоруке репроматеријала.

- "Фамос", са 64,99 одсто државног капитала представља предузеће од стратешког значаја - рекли су из Владе.

Вриједност имовине предузећа износи 11.885.932 марака, а вриједност краткорочних потраживања, пласмана и готовине 606.615 марака. За подстицај извоза лани је "Фамосу" одобрено 643.000 марака по посебној одлуци Владе РС и 63.140 марака по јавном позиву.

Пословање

У Влади РС казали су да је предузеће "Фамос" лани имало више од пет милиона марака прихода, те близу осам милиона марака. Укупни губитак фирме у текућој години износио је 9.364.169 марака, од чега се 6,6 милиона марака односи на губитак остварен по основу усклађивања вриједности имовине.

- Капитал предузећа износи више од 20 милиона марака, а на обавезе отпада готово 14 милиона марака.  Од тог износа око осам милиона марака односи се на зараде и накнаде зарада, а више од три милиона на обавезе према добављачима - рекли су из Владе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана