Фамосу 500.000 КМ за подстицај извоза

A. М.
Фамосу 500.000 КМ за подстицај извоза

ИСТОЧНО СAРAЈЕВО - Министарство индустрије, енергетике и рударства РС предложиће на сљедећој сједници Владе да фабрици мотора "Фамос" у Источном Сарајеву, под посебним условима и критеријумима, буде додијељено минимално 500.000 КМ из средстава намијењених за подстицај извоза.

Приликом посјете овој фабрици, ресорни министар Жељко Ковачевић истакао је да би ова средства требало додијелити "Фамосу" јер је изненада погођен ситуацијом у сјеверној Aфрици и на Блиском истоку, гдје предузеће извози своје производе.

Директор "Фамоса" Ристо Дабић рекао је да би од око 300 радника, колико их је запослено у овом предузећу, 103 радника требало да буду збринута по разним основама - редовним пензионисањем, докупом стажа, а један број радника је технолошки вишак, јер немају одговарајућу квалификацију.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Петар Ђокић рекао је да је јуче у Источном Сарајеву подржан програм реконструисања "Фамоса", до којег треба да дође у идућем периоду, и спајање са "Кораном" у стечају како би фирма проширила производне могућности, а самим тим и тржиште.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Гојко Драшковић рекао је да је упућен захтјев Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС да по хитном поступку иду измјене регулационог урбанистичког плана како би се ријешили имовинско-правни односи "Фамоса".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана