Фамос постаје пословна зона

Маријана Миљић
Фамос постаје пословна зона

Пале - Општина Пале добиће од институција РС милион марака за откуп фирме "Фамос" у стечају да би десетине хиљада квадратних простора овог некадашњег гиганта претворили у индустријску зону.

Помоћ у откупу јуче је најавио предсједник РС Милорад Додик на састанку са начелником Пала Бошком Југовићем.

- Општина Пале намјерава да откупи простор "Фамоса" да би ту развила индустријску зону, што би било веома значајно за ову локалну заједницу. За откуп су потребна око два милиона КМ, а републичке институције уплатиће милион када Југовић са стечајним управником постигне договор - казао је Додик.

Југовић није одговарао на телефонске позиве, а раније је изјавио да би куповином "Фамоса" општина Пале постала власник индустријске зоне у којој би понудила локације инвеститорима.

Стечајни управник "Фамоса" Радослав Братић каже да увелико трају преговори у вези са продајом имовине.

- Скупштина општине овластила је начелника да преговара о откупу "Фамоса" и формирању индустријске зоне на том подручју. Морамо сачувати објекте и машине, јер је то у овом тренутку једини потенцијал општине за отварање радних мјеста. Овај потез долази у посљедњи час - казао је Братић.

Откуп имовине "Фамоса" и успостављање индустријске зоне поздравили су привредници источног дијела РС, који истичу да је то посљедња шанса за оживљавање индустрије и задржавање радне снаге у том крају Српске.

- Сваки погон би добро дошао, јер немамо индустрију. Она изумире. Подржавамо сваки потез који би довео до инвестиција и допринио оживљавању привреде и задржавању становништва. Претварање простора "Фамоса" у индустријску зону је први корак ка томе - казао је предсједник Подручне привредне коморе Источно Сарајево Миломир Драганић.

Општина Пале би, према његовом мишљењу, након што постане власник "Фамоса" требало да привредницима понуди повољније услове да би привукли што више њих да уложе у покретање производње.

Стечај у "Фамосу" траје скоро десет година и покренут је 31. децембра 2007. године. За ову фабрику лани је био заинтересован инвеститор из Турске Идрис Фатих Сахин, који је понудио 2,8 милиона марака, али новац на крају није уплатио.

"Фамос" посједује 16 објеката, чија је површина 23.279 метара квадратних, земљиште површине 64.252 квадрата са комплетном инфраструктуром.

Обнова зграде општине

Милорад Додик је рекао да је на састанку са Бошком Југовићем разговарао и о реконструкцији зграде општине, у коју дуго није улагано и која није функционална за сједиште локалне управе.

- Спремни смо да у 2018. години издвојимо и дио новца за реконструкцију зграде општине - казао је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана