Фалсификовали 20 милиона евра

Глас Српске
Фалсификовали 20 милиона евра

ФРAНКФУРТ - Истражиоци у Њемачкој открили су вјероватно највећи скандал повезан са кованицама евра од када је уведена та валута, а штета због злоупотребе кованица, у шта су умијешани радници Бундесбанке и "Луфтханзе", могла би износити и до 20 милиона евра.

Према писању дневника Билд, шест особа је ухапшено током истраге, а државни тужилац Дорис Мулер-Шо потврдила је ове наводе Билду, пренијеле су агенције.

Истражиоци су претражили станове и канцеларије радника Бундесбанке и њемачке авиокомпаније Луфтханза.

Наиме, кованице евра које је Бундесбанка отписала и дала у старо жељезо нашле су се у Кини, гдје су поново састављане. Стјуардесе, које раде у "Луфтханзи", поново су из Кине прокријумчариле кованице у Њемачку, те су их у сарадњи са радницима Бундесбанке мијењале за папирни новац.

Савезна банка годишње повлачи стотине тона оштећених кованица евра, након што се унутрашњи дио кованице одвоји од прстена.

"Отпад" је откупљивала криминална група, састављала кованице у Кини, а потом су га стјуардесе доносиле у Франкфурт.

Истрага о овом још увијек траје, а претпоставља се да је у цијелу причу умијешано најмање 25 особа.

Пртљаг

Приликом транспорта стјуардесе нису носиле са собом више од 10.000 евра, па самим тим није било ни потребе да га пријављују на царини. Овако повезан ланац криминала је трајао све док један цариник није примијетио да стјуардеса вуче изузетно тежак пртљаг и провјерио о чему се ради.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана