Фабрика обуће “Бема”: Прошлогодишњи извоз 40 милиона КМ

Агенције
Фабрика обуће “Бема”: Прошлогодишњи извоз 40 милиона КМ

Бањалука - Фабрика обуће “Бема” из Бањалуке остварила је у 2012. години извоз од око 40 милиона КМ, изјавио је технички директор “Беме” Маринко Умићевић, преносе агенције.

Он је истакао да је “Бема” од Владе Републике Српске добила 180.000 КМ подстицаја, а због нереалног курса КМ изгубила је 2.000.000 КМ.

- “Бема” запошљава 1.200 радника и дневно производи 7.500 пари обуће, а током 2012. године направили смо 2.000.000 пари - рекао је Умићевић и додао да су у 2012. години примљена 102 радника.

Умићевић је рекао да “Бема” има у плану да у овој години покрене другу смјену у Бањалуци и Мркоњић Граду и запосли још 300 радника.

- Планирамо да правимо и властити бренд и извозимо готов производ, те да властити производ пласирамо на домаће тржиште. Код извоза готовог производа имамо великих проблема јер не постоји пратећа индустрија за производњу обуће у БиХ - навео је Умићевић.

Он је истакао да је “Бема” у 2012. години почела производњу патика за голф за њемачки “Адидас”, нагласивши да је прва пробна серија добила високе оцјене.

- “Бема” је урадила 1.000 пробних пари горњих дијелова патика за голф “порше” дизајна - рекао је Умићевић, нагласивши да су у разради модела учествовали технолози и моделари “Беме”.

Према његовим ријечима, цијена једног пара ових патика је око 500 евра, јер је израда веома захтјевна и ради се ласером и гравирањем сито-штампом.

- На наше велико задовољство и изненађење наших партнера моделе смо успјели да добро урадимо, заједно са нашим кооперантима “Валек комерцом” и “Графотиском” - рекао је Умићевић и додао да се очекује производња још 1.000 пари ових патика.

Технички директор “Беме” истакао је да се, с обзиром на досадашњу испоручену робу и задовољство представника “Адидаса”, у будућности може очекивати већи обим посла за познати свјетски бренд.

Фабрика “Бема” ради лон-послове и све произведено извози.

У процесу модернизације производње прва је на просторима југоисточне Европе увела роботе.

“Бема” је позната и као предузеће које је друштвено одговорно, које помаже особама са инвалидитетом и социјално угроженим грађанима.

Осим тога, ове године је донирала обућу за тамбурашки ансамбл Здравка Ћосића и женски камерни хор “Бањалучанке”, а постала је позната у свијету када је 33 пара елегантних кожних ципела поклонила чилеанским рударима и њиховом предсједнику Себастијану Пињери.

Фабрика је основана 2. августа 2004. године, а рад је почела у закупљеном простору некадашње фабрике “Босна обућа”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана