„Верди” на корак до стечаја

Данијела Бајић
Foto: Архива

ТЕСЛИЋ - Фабрика „Верди” у Теслићу, која је у априлу отпустила 123 радника, све је ближе стечају, јер су рачуни овог предузећа блокирани дуже од 60 дана, а има и довољно имовине да покрије трошкове самог поступка, што је и основни услов за покретање овог процеса.

Рекао је то за „Глас Српске” привремени стечајни управник Драган Продић из Теслића, којег је Окружни привредни суд у Добоју још почетком јуна задужио да у року од 30 дана утврди да ли пос тоје услови за отварање стечаја у овој фирми, која је кључ у браву ставила 15. априла након што је послодавац из Њемачке раскинуо пословно-технички уговор са фабриком због нередовне уплате пореза и доприноса. 

Продић каже да ће до краја седмице надлежном суду доставити извјештај, на основу којег ће бити донесена одлука о стечајном поступку те именован стечајни управник у фирми која се бавила производњом горњих дијелова обуће и кожне галантерије. 

- Покретање нове производње у овој фирми је за сада немогуће, јер је искључена струја због великих дуговања. Радници, који су били квалификовани, прешли су код другог послодавца - казао је Продић.

Додао је да су обавезе овог предузећа велике те да само на основу књиговодственог стања, потраживања радника, не рачунајући порезе и доприносе, износе 254.515 марака, док је дуг по основу кредита тежак 1,22 милиона КМ. 

- Радницима нису измирене плате за фебруар, март и дио априла. Рачуни су блокирани од 25. марта од стране Инвестиционо-развојне банке (ИРБ), након тога са блокадом је кренула и Пореска управа РС због неизмирених обавеза према репрограму у износу од 1,654 милиона КМ - рекао је Продић додајући да он барата само књиговодственим подацима. 

Према његовим ријечима, књиговодствена вриједност земљишта ове теслићке фирме је 300.000 марака, док су грађевински објекти вриједни 1,162 милиона КМ. 

- Права вриједност непокретне и покретне имовине биће процијењена тек кад предузеће буде у стечају. Што се тиче машина, оне су под залог стављене 2018. године и питање је колико их је уопште исправних - истакао је Продић. 

Имовином, која је под хипотеком, ИРБ ће наплатити своја потраживања, док ће Пореска управа РС то учинити продајом земљишта изван града, а ријеч је о површини од око 5.000 квадрата. 
- Радници ће бити измирени, као и потраживања ИРБ-а и Пореске управе. Сви остали тешко да ће намирити своја потраживања у стечајном поступку, јер неће бити довољно средстава - казао је Продић.

Он је истакао да је неизвјесно и то како ће ићи продаја имовине, јер се често дешава да оде за сићу, док су ријетки случајеви да се добро уновчи. 

С друге стране, власник ове фирме Миро Арсенић каже да су са Нијемцима имали коректну сарадњу, али да из неког разлога нису могли да прихвате чињеницу да неке заостале обавезе измирују путем репрограма. 

- Све до 27. марта смо радили са Нијемцима, који су из чиста мира дошли и са нама прекинули уговор. Једноставно, сметало им је то што имамо репрограм. Тренутно тражимо нове партнере, наредних дана планирамо да се састанемо са Италијанима, са којима смо радили прије Нијемаца. Да ли ћемо поново успоставити сарадњу, видјећемо. Углавном, даћемо све од себе да производња буде настављена - казао је Арсенић. 

ПОСЛОВНИ ПРОСТОР

Драган Продић каже да је веома тешко извршити увид у пословне просторе ове фабрике, која је основана 2008. године, јер је хала велика, без прозора и електричне енергије. 

Према његовим ријечима, ово предузеће је формирано као друштво са ограниченом одговорношћу (ДОО) са једним власником, оснивачем у стопостотном износу.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана