Фабрика дувана већ ради по инструкцијама Бугара

Марина Чигоја
Фабрика дувана већ ради по инструкцијама Бугара

Бањалука - Представници Фабрике дувана Бањалука и бугарске компаније “Булгартабак” потписаће у посљедњој седмици јануара или најкасније почетком фебруара уговор о куповини, рекао је већински власник ове фабрике Небојша Антонић.

Он је истакао да су преговори са бугарском компанијом далеко одмакли и да се очекује коначан потпис.

- Ја већ радим по њиховим упутствима. Не могу ништа да набавим нити да склопим уговор вреднији од 20.000 евра без њиховог одобрења и то је већ готов посао - рекао је Антонић и додао да фабрика сада ради пуним капацитетом.

Синдикат и радници Фабрике дувана Бањалука позвали су Владу РС и премијера Александра Yомбића да се убрзају преговори са бугарском компанијом “Булгартабак” у вези са преузимањем овог предузећа.

- Фабрика дувана Бањалука налази се у безизлазној ситуацији, због чега сматрамо да треба убрзати преговоре са стратешким партнером, како би се сачували фабрика и радна мјеста - рекао је предсједник Синдикалне организације Фабрике дувана Мирослав Маринковић.

Он је истакао да Синдикат тражи од преговарача да у преговоре укључе и представнике радника, како би се са будућим већинским власником потписао колективни уговор и заштитила права радника у складу са Законом о раду.

- Вјерујемо да надлежне институције РС неће дозволити да се једини произвођач цигарета у Српској угаси и да ће изнаћи рјешење да Фабрика дувана буде ревитализована - нагласио је Маринковић.

“Булгартабак” из Софије раније је послао писмо намјере Влади РС и већинском власнику Фабрике дувана да је вољан да преузме фабрику, задржи раднике и настави даље са производњом.

Власник предузећа “Антонић трејд” Небојша Антонић купио је у септембру 2006. године 55 одсто државног капитала у Фабрици дувана Бањалука за 2,1 милион КМ.

Булгартабак

Холдинг “Булгартабак”, који чине фабрике у Благоевграду, Софији и Плевену, лидер је на тржишту дувана у Бугарској са 2.400 радника и нето профитом у 2011. години од око 16 милиона евра.

Њихов најзначајнији бренд су цигарете “ева”, “виктори”, “престиж” и “фемина”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана