Фабрика дувана отпушта 30 радника

Глас Српске
Фабрика дувана отпушта 30 радника

БAЊAЛУКA - Синдикална организација "Фабрике дувана" Бањалука најоштрије је осудила понашање директора и већинског власника овог предузећа Симе Мишкића и Небојше Aнтонића који новом систематизацијом радних мјеста отпуштају 30 радника.

Предсједник Синдиката овог предузећа Мирослав Маринковић рекао је у петак да производња није у интересу већинског власника и да је због тога "Фабрика дувана" пред гашењем, јавила је Срна.

- Нико од институција Републике Српске не реагује на тортуру и незаконитости које се чине према радницима овог предузећа - рекао је Маринковић, подсјећајући да су се радници обраћали предсједнику РС, премијеру, предсједнику Народне скупштине РС, али да, нажалост, нико није желио да прими представнике овог синдиката на разговор.

Маринковић је упозорио да ће, у случају да једина фабрика дувана у РС оде у стечај, главну кривицу за то сносити институције Српске.

Комисија за ревизију државног капитала у предузећима и банкама Републике Српске изразила је сумњу у неправилно утврђену власничку структуру у "Фабрици дувана" Бањалука, те да купац државног капитала у овом предузећу "Aнтонић трејд" није у цијелости испоштовао уговором преузете обавезе.

У закључку Комисије од 30. децембра прошле године, истиче се да је Дирекција за приватизацију као продавац државног капитала, супротно члану 17. Уредбе о утврђивању и кориговању структуре трајног капитала, утврдила однос државног и приватног капитала, чиме је повећана вриједност државног капитала на штету дионичког капитала.

Комисија изражава сумњу и да "Aнтонић трејд" није испоштовао низ уговорених обавеза.

Срна наводи да је поменути закључак Комисије прослијеђен Влади РС, Одбору за праћење приватизације државног капитала у предузећима и банкама Народне скупштине РС и надлежном Тужилаштву.

Комисија за ревизију приватизације РС започела је крајем прошле године контролу испуњавања приватизационог купопродајног уговора за "Фабрику дувана" Бањалука, склопљеног између некадашње Дирекције за приватизацију РС и фирме "Aнтонић трејд".

Предузеће "Aнтонић трејд", чији је власник Небојша Aнтонић, купило је 55 одсто државног капитала бањалучке фирме у септембру 2006. године за око 2,1 милион марака. 

Састанак

Синдикат пољопривреде и прехрамбене индустрије Републике Српске одржаће у понедјељак у Бањалуци састанак са министром пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Мирославом Миловановићем у вези са најавом о новом отпуштању радника "Фабрике дувана" Бањалука, потврдио је предсједник овог синдиката Јован Јовановић, пренијела је Срна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана