Фабрика дувана иде у руке Бугара

Марина Чигоја
Фабрика дувана иде у руке Бугара

Бањалука - Влада РС потписала је данас меморандум о разумијевању са бугарском компанијом "Булгартабак" чиме је отклоњена посљедња препрека за продају Фабрике дувана овој бугарској компанији.

У име Владе меморандум је потписала премијер РС Жељка Цвијановић, а у име компаније "Булгартабак" њен извршни директор Венцислав Чолаков, саопштено је из Бироа за односе с јавношћу Владе РС послије потписивања меморандума.

Потписивању меморандума претходила је радно-консултативна сједница Владе РС на којој је донесена одлука о потписивању меморандума и уједно о повлачењу тужбе против садашњег већинског власника Фабрике дувана, компаније "Антонић трејд" због кршења уговора о приватизацији, што је био кључни услов за продају.

Цвијановићева је послије сједнице Владе рекла да је бугарска компанија заинтересована да преузме већински пакет акција од 55 одсто од садашњег власника Фабрике, као и акције Фонда ПИО и Фонда за реституцију РС.

- Тиме би они испунили свој пословни циљ и стекли најмање 67 одсто акција - казала је Цвијановићева.

Она је истакла да је меморандум јуче дорађен и да он будућег власника обавезује да задржи основну дјелатност у току пет година, постојећи број радника у периоду од три године, као и да обезбиједи нове инвестиције које се односе на куповину нове опреме, дугорочну одрживост и повећање производње, редовну исплату плата, те измиривање пореза и доприноса.

- Меморандумом је дефинисано и да нови власник приступи преговорима са синдикатом за закључење појединачног колективног уговора, као и да приликом обезбјеђивања сировинске базе да  предност домаћим узгајивачима дувана, уколико цијене и квалитет одговарају тржишним условима - нагласила је Цвијановићева.

Додала је да је меморандумом дефинисано и да ће се нови власник према имовини која се налази под посебном заштитом државе или има статус споменика културе понашати онако како то закон налаже.

- Нова ставка у меморандуму је да уколико Влада процијени или то буде тражио неки надлежни орган, може затражити дислокацију производног погона на неко друго мјесто и у том случају Влада би преузела трошкове дислокације - истакла је Цвијановићева.

Она је додала да је улога Владе овдје завршена и да се питање продаје рјешава између два привредна субјекта.

- Влада је урадила оно што је од ње тражено. Поред тога, наша обавеза и жеља је била да заштитимо имовину на којој се налази та Фабрика на начин како смо то данас урадили - нагласила је Цвијановићева.

Предсједник Синдикалне организације Фабрике дувана Бањалука Мирослав Маринковић истакао је да су радници задовољни оваквим исходом.

- Поздрављамо ову одлуку јер је то био једини начин да Фабрика настави несметано да ради. Очекујемо и потписивање колективног уговора којим ћемо да заштитимо права радника  - нагласио је Маринковић.

Већински власник Фабрике дувана Бањалука Небојша Антонић рекао је да је потписивање овог меморандума била задња препрека за потписивање купопродајног уговора.

- То ће сада ићи доста брзо. Очекујем да ће уговор бити потписан до краја овог или почетком идућег мјесеца - нагласио је Антонић и додао да је задовољан оваквим рјешењем.

Компанија "Антонић трејд" купила је у септембру 2006. године 55 одсто државног капитала у Фабрици дувана Бањалука за 2,1 милион КМ.

Фабрика дувана Бањалука завршила је прошлу годину са губитком од 2,6 милиона, а акумулирани губитак овог предузећа достигао је 9,5 милиона КМ. Фабрика запошљава око 260 радника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана