Фабрика дувана иде у докапитализацију

Марина Чигоја
Фабрика дувана иде у докапитализацију

Бањалука - Савјет за приватизацију Републике Српске предложио је у четвртак Влади РС да формира комисију за преговоре са руководством Фабрике дувана Бањалука ради разматрања могућности заједничког капиталног јачања овог предузећа и обезбјеђења стабилног пословања и очувања радних мјеста.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Мирослав Миловановић рекао је послије сједнице Савјета да је овај закључак јуче на сједници Савјета за приватизацију једногласно усвојен, те да се иде у правцу изналажења рјешења.

- Донесена је једногласна одлука да се иде у преговоре са представницима Фабрике дувана у смислу докапитализације Фабрике од стране Републике и власника - казао је Миловановић.

Савјет је предложио Влади да се умјесто стимулације производње, за коју је Влада у сљедеће три године Фабрици дувана планирала дати 7,5 милиона КМ, иде на докапитализацију.

Миловановић је нагласио да је интерес Владе да се очува циклус производње у Фабрици и постојећи број радника.

- Такође, за нас су врло важни и прерађивачи дувана, којима желимо да обезбиједимо пласман њихових производа - казао је Миловановић, који није желио да коментарише могућност повлачења тужбе против "Антонић трејда" због кршења уговора о приватизацији Фабрике.

Предсједник Савеза синдиката РС Ранка Мишић рекла је да је за Синдикат веома важно да колективни уговор, који су радници потписали са власником, буде дио евентуалног уговора, који би Влада потписала за подстицај производње Фабрици дувана, да би се додатно осигурала права радника и број радника у Фабрици.
- Нама је важно да се нађе рјешење које ће очувати радна мјеста, да се поштује колективни уговор и примања радника и испод тога нећемо ићи. Тражимо да свако непоштовање колективног уговора од стране послодавца буде условљено раскидањем уговора о стимулисању производње - истакла је Мишићева и додала да је за Синдикат неприхватљиво да се плате радника у Фабрици дувана четири године задрже на истом нивоу, што је намјера власника Фабрике.

Она је истакла да се на дневном реду сједнице нашла и могућност повлачења тужбе за раскидање уговора између Владе и "Антонић трејда".

- Савјет није донио одлуку да се тужба повуче. Повлачење тужбе је у вези са постизањем договора између власника Фабрике и Владе РС, у смислу новог уговора о стимулисању производње, а коначну одлуку о томе донијеће Влада РС - казала је Мишићева.

Власник предузећа "Антонић трејд" Небојша Антонић купио је у септембру 2006. године 55 одсто државног капитала у Фабрици дувана Бањалука за 2,1 милион КМ.

Правобранилаштво РС тужило је почетком октобра прошле године предузеће "Антонић трејд" због кршења уговора о приватизацији Фабрике дувана Бањалука и затражило накнаду штете од 4,3 милиона КМ, уз тужбу и раскид приватизационог уговора.

Синдикат

Предсједник Синдикалне организације Фабрике дувана Бањалука Мирослав Маринковић истакао је да је за раднике најважније да се процес производње не заустави до коначног договора. Напоменуо је да Фабрика дувана тренутно запошљава 260 радника и да ради смањеним капацитетом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана