Фабрика дувана чека Бугаре

Драгана Келеч
Фабрика дувана чека Бугаре

Бањалука - Предсједник Синдикалне организације Фабрике дувана Бањалука Мирослав Маринковић рекао је јуче "Гласу Српске" да радници и синдикални представници Фабрике дувана Бањалука поздрављају долазак бугарског холдинга "Булгартобако" у ову фабрику.

Већински власник Фабрике дувана Бањалука Небојша Антонић и представници бугарског холдинга "Булгартобако" требало би, како су агенције објавиле протеклог викенда,  да до краја јануара потпишу предуговор о продаји већинског капитала у бањалучкој Фабрици дувана.

На састанку, који је одржан у петак у Београду, према извјештајима медија, договорено је да би послије тога услиједила продаја, па би до половине фебруара бугарска компанија могла да преузме фабрику.

У управи Фабрике дувана јуче "Гласу Српске" нико није могао да потврди ову информацију, а у јавност нису изашли ни детаљи и услови ове трговине.

Маринковић је нагласио да радници очекују да ће нормализацијом процеса производње бити заустављена дугогодишња пропаст овог некадашњег гиганта, те да је бугарски холдинг озбиљна фирма.

- Радници Фабрике дувана Бањалука очекују да ће од свог рада моћи да живе и да више неће преживљавати трауме и стресове у вези са својим даљим статусом - истакао је Маринковић.

Нагласио је да је синдикат Фабрике дувана Бањалука израдио нови колективни уговор у којем ће бити заштићена права радника у складу са Законом о раду.

- Очекујемо да ће ускоро доћи и до званичног састанка представника "Булгартобака" и синдиката, како бисмо закључили колективни уговор у складу са Законом о раду - казао је Маринковић.

"Булгартобако" из Софије раније је послао писмо намјере Влади Републике Српске и Небојши Антонићу као већинском власнику Фабрике дувана Бањалука да је вољан да преузме фабрику, задржи раднике и настави даље са дјелатношћу и производњом. Њихов искључиви циљ куповине Фабрике дувана је улазак у CEFTA тржиште.

Предсједник Владе Републике Српске Александар Џомбић изјавио је раније да Влада неће правити сметње ако добије стратешког партнера који ће одржати производњу и запослити раднике у Фабрици дувана.

Холдинг "Булгартобако", који чине фабрике у Благоевграду, Софији и Плевену, лидер је на тржишту дувана у Бугарској са 2.400 радника и нето профитом у 2011. години од око 16 милиона евра. Њихов најзначајнији бренд су цигарете "ева", те "виктори", "престиж" и "фемина".

Антонић, који је власник 55 одсто акција Фабрике дувана Бањалука, раније је најављивао потписивање предуговора са Бугарима. Власник предузећа "Антонић трејд" купио је у септембру 2006. године 55 одсто државног капитала у Фабрици дувана Бањалука за 2,1 милион КМ.

Приватизација

Правобранилаштво Републике Српске тужило је почетком октобра 2011. године предузеће "Антонић трејд" због кршења уговора о приватизацији Фабрике дувана Бањалука и затражило накнаду штете од 4,3 милиона КМ, уз тужбу и раскид приватизационог уговора.

Савјет за приватизацију Српске у јулу прошле године предложио је Влади формирање комисије за преговоре са руководством Фабрике дувана о докапитализацији овог предузећа, с циљем његове стабилизације, обезбјеђења стабилног пословања и очувања радних мјеста.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана