Фабрика дувана Бањалука: Уважена жалба малих акционара

Агенције
Фабрика дувана Бањалука: Уважена жалба малих акционара

Бањалука - Виши привредни суд у Бањалуци укинуо је пресуду бањалучког Окружног привредног суда од 20. јула ове године којом је био поништен захтјев малих акционара за поништење избора Небојше Антонића за предсједника ванредне скупштине акционара овог предузећа, преносе агенције.

Бањалучки Окружни привредни суд поново ће одлучивати и о тужбеном захтјеву за поништење избора чланова Управног одбора Фабрике дувана Бањалука, међу којима је већински власник овог предузећа Небојша Антонић, те Драган Матић и Александар Вучковић.

Виши привредни суд је на поновно суђење вратио и одлуку ванредне Скупштине о усвајању извјештаја о финансијском пословању друштва у 2009. години са мишљењем независног ревизора, те одлуку о усвајању извјештаја надзорног одбора предузећа које су биле предмет тужбеног захтјева малих акционара за поништење.

Предсједник Удружења малих акционара Фабрике дувана Бањалука Златибор Кољанчић рекао је да мали акционари поздрављају одлуку Вишег привредног суда и сматрају да ће се у поновљеном поступку потврдити наводи малих акционара о неправилностима у избору руководства и пословању предузећа.

Кољанчић је рекао да је на Основном суду Бањалука добио радни спор против Фабрике дувана Бањалука, због незаконитог отказа који му је уручен 2010. године из организационих разлога.

Овом пресудом Фабрика дувана Бањалука обавезује се да Кољанчићу исплати све накнаде по основу изгубљених плата.

Небојша Антонић, власник “Антонић трејда” који је купио Фабрику дувана, понудио је раније Влади Српске споразуман раскид уговора да би била спашена радна мјеста.

“Антонић трејд” у септембру 2006. године купио је 55 одсто државног капитала у Фабрици дувана Бањалука за 2,1 милион КМ.

Правобранилаштво Републике Српске поднијело је почетком октобра прошле године тужбу против “Антонић трејда” из Лакташа због кршења уговора о приватизацији Фабрике дувана Бањалука и затражило накнаду штете од 4,3 милиона КМ, уз тужбу и раскид приватизационог уговора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана