Фабрика алатних машина Јелшинград - Послови вриједни милион евра

Милка Милуновић
Фабрика алатних машина Јелшинград - Послови вриједни милион евра

БAЊA ЛУКA - Бањолучка Фабрика алатних машина "Јелшинград" договара посао са "Искром" из Куманова вриједан 400.000 евра, потврдио је директор овог предузећа Томо Војиновић.

Истакао је да се за ино-тржиште реализују послови чија је укупна вриједност милион евра.

- Руска фирма "Колмар" најважнији је партнер "Јелшинграда" и за њих се ради посао вриједан 150.000 марака - нагласио је Војиновић.

Додао је да је у "Јелшинграду", уз минимална улагања завршена реконструкција одређених постројења и машина које годинама нису биле у функцији. Захваљујући томе, каже Вујиновић, створени су услови за квалитетнију приватизацију фабрике.

- Приватизација "Јелшинграда" могла би да буде завршена до краја ове године, јер су за куповину овог предузећа заинтересована три купца из иностранства - тврди предсједник Гранског синдиката металске индустрије и рударства Тане Пеулић, позивајући се на закључке са састанка са руководством и синдикатом "Јелшинграда" који је одржан прошле седмице у Бањој Луци.

Синдикат и руководство "Јелшинграда", договорили су се да у предстојећој приватизацији радници морају да буду максимално заштићени.

Предузеће дугује седам милиона марака за плате и доприносе према 1.000 радника који у прошлим годинама радили у "Јелшинграду". Већина ових људи због недостатка тржишта и посла напустила ово предузеће. Један од најважнијих услова приватизацијског тендера је да будући власник преузме 540 радника. 

- На сједници Скупштине акционара која је одржана 6. октобра договорена је конверзија дугова за плате и доприносе у акције. Послије тога слиједи расписивање приватизационог тендера - рекао је Пеулић.

Војиновић је нагласио да укупни дугови "Јелшинграда" премашују 24 милиона марака.

У "Јелшинграду" је тренутно запослено 230 радника и плате су редовне у протеклих 16 мјесеци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана