Еврозона се помјера са ивице катастрофе

Глас Српске
Еврозона се помјера са ивице катастрофе

ДAВОС - Учесници годишњег Свјетског економског форума који је јуче почео у швајцарском зимском центру Давос изразили су јасну наду да се еврозона помјера са ивице катастрофе, иако пословни лидери упозоравају да недаће тог монетарног региона и даље спутавају глобални опоравак.

Стратегија развоја је онај елемент који недостаје у "коктелу" прописа који справљају европски лидери како би спасли тај валутни блок од распада, пренијеле су агенције.

- Без економског опоравка предсједници чланица еврозоне и других земаља тешко да ове године могу бити поново изабрани, указују аналитичари.

На петодневном Форуму у Давосу учествује око 2.600 политичких и пословних лидера чија ће пажња бити усмјерена на економски раст, с обзиром на побољшање тржишног повјерења захваљујући знацима да би еврозона могла да избјегне рецесију и да јењава снажан тржишни притисак на Италију и Шпанију.

- Све је јача свијест да се Грчка разликује од других земаља и да ширење дужничке кризе може бити сузбијено - указао је директор за истраживања приватних банака у "Креди Свису" Жил Китинг пред отварање Форума.

Свега четрдесетак одсто извршних директора широм свијета је "веома увјерено" у раст прихода својих компанија у сљедећих 12 мјесеци, што је мање од 48 одсто у 2011. години, показало је истраживање компаније "Прајс вотерхаус Куперс".

Оснивач Свјетског економског форума Клаус Шваб признао је да капитализам не ваља и поздравио идеје критичара тог поретка да га поправе, чак и оних улогорених у иглоима у близини мјеста на којем су се окупили свјетски моћници.

Швабов антикапиталистички став изазвао је чуђење јер је он познат као заговорник слободног тржишта који је посветио живот окупљању пословне и политичке елите у швајцарском зимском центру ради разматрања глобалне економије.

- Дубоко вјерујем у слободно тржиште али оно треба да служи друштву - рекао је Шваб и казао и да ће овогодишњи форум бити посебно усмјерен на подешавање "моралног компаса" свјетске бизнис елите и политичког круга.

Званичници

Многи високи званичници еврозоне, заузети рјешавањем кризе у свом региону, провешће на Форуму само један дан, за разлику од прошлих година. Један од њих је предсједник Европске централне банке Марио Драги који ће учествовати на једној панел дискусији у петак.

Форум у швајцарским Aлпима одржава се под јаким мјерама обезбјеђења јер су међу гостима њемачки канцелар Aнгела Меркел, британски премијер Дејвид Камерон и још 40 свјетских лидера.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана