Еврозона полако креће ка опоравку

Глас Српске
Еврозона полако креће ка опоравку

ВAШИНГТОН - Курс долара према јапанској валути пао је прошле седмице 1,1 одсто, на 95,16 јена. Евро је према јапанској валути ослабио 0,3 одсто, па је његов курс склизнуо на 133,78 јена, пренијели су портали.

Међутим, евро је ојачао према долару за 0,8 одсто, па је његова цијена достигла 1,4055 долара. У првој половини седмице скочила је чак на 1,4139 долара.

Јачање европске валуте према америчкој захваљује се наговјештајима стабилизације привреде еврозоне. Пословне активности у 16 земаља чланица еврозоне у јуну су забиљежиле најмањи пад у посљедњих девет мјесеци.

- Привреда еврозоне показује знакове стабилизације, али за обнову позитивних стопа можда ће се морати причекати до 2010. Даљи пакети привредних потицаја, заједно с агресивним мјерама Европске централне банке (ЕЦБ) усмјереним лабављењу монетарне политике, требало би да помогну даљој стабилизацији привреде, али још нема чврстих доказа да је у еврозони најгора фаза кризе прошла - каже економиста ING Карстен Брзески.

Притисак на долар посљедица је и усмјерења улагача према ризичнијим улагањима након што је америчка централна банка Фед на свом редовном засједању одлучила да задржи каматне стопе још неко вријеме на нивоу надомак нула одсто. Тако ниске камате нису баш привлачне, па се улагачи повлаче из доларских позиција.

Европска централна банка понудила је прошле седмице рекордну инјекцију ликвидности у висини 442,2 милијарди евра. Фед је с друге стране одлучио да прошири неке од реципрочних валутних аранжмана с другим централним банкама свијета, да би обезбиједио довољне количине америчке валуте.

Велику пажњу улагача привукла је прошле седмице и швајцарска валута због гласина о интервенцији швајцарске централне банке на тржишту продајом франака, а куповинама долара и евра, како би ослабила франак према тим валутама и тако заштитила своју извозно-оријентисану привреду. Због тога је курс долара према франку пао на 1,0834 франка, док је цијена евра спала на 1,5230 франака.

Aналитичари

Aналитичари напомињу да потези у вези са ликвидношћу широм свијета охрабрују улагаче на тржиштима, а на крилима таквих мјера долар се нашао под притиском.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана