Еврозона остаје без 4,5 милиона радних мјеста?

Агенције
Еврозона остаје без 4,5 милиона радних мјеста?

Женева - Еврозона би у наредне четири године могла изгубити 4,5 милиона радних мјеста ако не одустане од провођења мјера штедње, саопштено је данас из Међународне организације рада /МОР/.

Тиме би број незапослених у еврозони, којих сада има преко 17 милиона, могао порасти на 22 милиона људи.

“Ширење незапослености није само проблем еврозоне, него и цијеле свјетске економије”, наводи се у извјештају МОР, преноси Би-Би-Си.

Организација упозорава да ће се незапосленост повећати не само у земљама које су тренутно у финансијским проблемима, већ и у онима које имају боље економско стање.

“Ако не буду предузете мјере повећања истинских економских улагања, дужничка криза ће се продубити, а незапосленост никада неће престати да расте”, изјавио је генерални директор МОР-а Хуан Сомавија.

У извјештају се наводи да би посљедице дужег периода штедње могле бити посебно тешке за младе људе.

Поједине компаније задржавају радну снагу у нади у скори еконосмки опоравак, што је ублажило стопу незапослености.

“Ако се њихова очекивања не обистине, задржавање радника ће постати неодрживо што ће довести до значајног отпуштања радника”, упозорава се у извјештају.

МОР, између осталог, предлаже да акционари учествују у спасавању банака, да државе гарантују да ће тренирати и образовати незапослене, те да ће промијенити висину плата у различитим земљама еврозоне како би се ријешио проблем различите продуктивности.

Евростат је раније саопштио да је незапосленост у еврозони достигла 11,1 одсто у мају, чиме је укупан број незапослених достигао 17,56 милиона. Ово је највећи број незапослених откако је Евростат 1995. године започео објављивање ових статистичких извјештаја.

У Шпанији, која има највиши степен незапослености у еврозони, једна од четири особе није запослена.

Незапосленост младих у еврозони износила је 22,6 одсто у мају, што значи да су без посла 3,4 милиона особа млађих од 25 година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана