Еврозона одолијева дужничкој кризи

Глас Српске
Еврозона одолијева дужничкој кризи

БРИСЕЛ - Европска комисија повећала је јуче прогнозу овогодишњег раста ослабљене економије еврозоне за 0,9 одсто, упркос дужничкој кризи, али је указала да би раст у том региону могао бити и већи да нема економског слабљења у Шпанији, Грчкој и Ирској.

Економија 16 чланица Европске уније које користе евро ојачаће 0,9 одсто у 2010. години, више од у новембру очекиваног раста од 0,7 процената.

- Економски раст у широј 27-чланој ЕУ ове године биће још већи и износиће један одсто - саопштила је Европска комисија, пренијеле су агенције.

Комисија је упозорила да ће одржив раст зависити од "одлучних" напора за смањење дефицита који су нарасли током кризе.

Комесар ЕУ за економска и монетарна питања Оли Рен рекао је да еврозона мора сузбити "неконтролисано ширење" дужничке кризе у Грчкој, како би спријечила да проблеми Aтине буду пренесени на друге земље и да угрозе економију ЕУ у цјелини.

Он је похвалио мјере које предузимају Шпанија и Португалија ради консолидовања својих јавних финансија, указавши да Мадриду неће бити потребан пакет помоћи као Грчкој и да ће зона евра преокренути ствари набоље за Aтину.

- Еврозона води бригу о Грчкој. Увјерен сам да ћемо успјети да преокренемо ствари кад је ријеч о Грчкој - рекао је Рен.

Критиковао је грозничаве шпекулације на финансијским тржиштима, послије тржишних гласина да ће Шпанији бити потребан неки механизам помоћи, сличан оном који је договорен за Грчку.

- Не намјеравамо да предложимо механизам помоћи, јер не постоји потреба за тим - рекао је Рен и додао да све чланице зоне евра предузимају мјере за консолидовање јавних финансија Шпаније и Португалије.

Велика Британија

Оли Рен је оцијенио да би прва мјера сљедеће владе, дубокозадужене Британије, требало да буде договор о "убједљивом, амбициозном програму фискалне консолидације са циљем отпочињања смањења дефицита и стабилизације високог нивоа дуга Уједињеног Краљевства".

- То је далеко најважнији и највећи изазов за нову владу. Вјерујем да ће, без обзира на политичку боју нове владе, она предузети те мјере - указао је Рен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана