Еврозона на прекретници

Агенције
Еврозона на прекретници

ЛОНДОН - Британски премијер Дејвид Камерон упозорио је лидере еврозоне да је сада "бити или не бити" за јединствену валуту, јер финансијске турбуленције пријете новом кризом.

Он је рекао да је еврозона на прекретници и да је спреман да "учини све да заштити своју земљу", пише британски "Телеграф".

Камерон је затражио од Европе да ријеши своју дужничку кризу, позивајући 17-члану еврозону да то "разријеши или ће се сусрести са могућим распадом."

Камерон упозорава да уколико би Грчка била приморана да напусти зону јединствене валуте, могући колапс еврозоне би представљао велику "опасност по све," преносе агенције.

- Или се Европа обавезала на стабилну, успјешну еврозону са ефикасним заштитним зидом, добро капитализованим и регулисаним банкама, на монетарну политику подршке економским политикама владама зоне евра, или се налазимо на територији која носи огромне ризике по све - рекао је он.

Интервенција Камерона услиједила је након што је гувернер Банке Енглеске сер Мервин Кинг критиковао лидере Европе, који само одбацују проблем.

Проблем је избио у вријеме политичког хаоса у Грчкој и растућих разлика између Француске и Њемачке у вези са мјерама штедње.

Нови француски министар финансија Пјер Московиси поновио је да Париз неће ратификовати споразум Европске уније о буџетској дисциплини, ако у тај документ не буду укључене мјере за подстицање економског раста.

Московиси је изразио подршку презадуженој Грчкој, указавши да "жели да Грчка остане у еврозони".

У међувремену, Европска централна банка прекинула је финансирање неколико грчких банака, страхујући да нису солвентне. Ове банке сада ће морати да се ослоне на финансијску подршку Грчке централне банке да би спријечиле "трку на уштеђевину".

Грчка би, према процјенама, почетком јула могла да остане без готовине због масовног повлачења штедње из домаћих банака.

На финансијским тржиштима кључно питање је шта ће се десити у случају да Грчка остане без готовине и да ли би у том случају умјесто евра у оптицај могла да пусти вриједносне купоне. То је једно од бројних берзанских шпекулација које тренутно не могу да зауставе ни Атина ни Брисел.

Шпанија у рецесији

Бруто домаћи производ (БДП) Шпаније је у првом овогодишњем тромјесечју потонуо за 0,3 одсто, послије истог негативног привредног раста у посљедњем тромјесечју 2011, чиме је потврђен њен повратак у рецесију, показују подаци националног завода за статистику.

Шпански премијер Маријано Рахој оцијенио је да би излазак Грчке из еврозоне била лоша вијест и велика грешка.

- Не желим да Грчка напусти евро - рекао је Рахој и истакао да ће Шпанија поштовати све преузете обавезе за смањење јавног дефицита.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана