Еврозона: Још три године кризе

Агенције
Еврозона: Још три године кризе

Брисел/Мадрид - Еврозона неће изаћи из кризе још најмање три године, сматрају у агенцији “Мудис”, једној од три најважније свјетске куће за процјењивање кредитног рејтинга, преносе агенције.

Главни економиста “Мудиса” за суверене рејтинге Лувио Винас де Соуса тврди да не види могућност изласка из кризе у краткорочној перспективи.

- Еврозона је остварила успјех што се тиче провођења институционалних реформи. Ми смо у више наврата наглашавали неопходност корекција које ће се морати проводити неколико година. Те године ће за еврозону бити врло болне - тврди Де Соуса.

Иако сматра да су оснивање Фонда за помоћ угроженијим чланицама и иницијатива Европске централне банке, која ће куповати њихове обвезнице, корак у правом смјеру, Де Соуса не вјерује да је то довољно.

Истовремено, рецесија држи шпанску економију у “челичном загрљају”, упозорава Централна банка.

Она процјењује, да су активности у трећем тромјесечју смањене за 0,4 одсто.

Шпанија, четврта највећа економија еврозоне, погођена је по други пут рецесијом у посљедње три године, а излаз се још не назире.

Број незапослених достигао је више од 25 одсто, па Шпанија држи неславан рекорд по стопи незапослености у еврозони, одмах иза Грчке.

У парламенту је представљен приједлог буџета за 2013. годину, који укључује даље мјере штедње којима би био смањен дефицит.

Грађани више не налазе начине како да “стегну кајиш”, па су сасвим извјесна бурна реаговања на улицама.

Опозиција је већ најавила нове протесте који су посљедњих година у градовима на Пиринејском полуострву скоро постали свакодневица.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана