Еврозона и ове године у рецесији

Агенције
Еврозона и ове године у рецесији

Брисел - Еврозона ће се у 2013. години суочити са још једном годином рецесије, а незапосленост ће вјероватно надмашити цифру од 20 милиона, саопштила је данас Европска комисија, преносе агенције.

Предвиђа се да ће БДП еврозоне потонути за 0,3 одсто током ове године, послије прошлогодишњег успоравања од 0,6 одсто, наводи Европска комисија.

То значи да ће милиони људи изгубити радна мјеста, уз додатни раст већ рекордне стопе незапослености.

У претходним економским прогнозама ЕК, изнесеним на зимском засједању тог органа, речено је да се презадужена монетарна унија, у којој живи око 340 милиона људи, неће вратити на раст до 2014. године, када би требало да буде остварена стопа раста од 1,4 одсто.

Као посљедица тога, незапосленост ће достићи 12,2 одсто, послије прошлогодишњих 11,4 одсто, односно скоро 19 милиона незапослених.

Велика пажња усмјерена је на Француску, гдје би јавни дефицит могао бити гори од очекиваног у 2013. и 2014. години, односно 3,7 одсто у овој, а 3,9 одсто у наредној години.

Друга највећа економија еврозоне требало би ове године да се врати унутар граница дефицита ЕУ од три одсто БДП-а.

У међувремену, шпански јавни дефицит је порастао на невјероватних 10,2 одсто БДП-а у 2012. години, саопштила је Комисија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана