Еврозона била на ивици пропасти

Глас Српске
Еврозона била на ивици пропасти

ЛОНДОН - Предсједник Европског савјета Херман ван Ромпеј рекао је да је шеснаесточлана еврозона прошлог мјесеца била на ивици пропасти, те да је на вријеме спријечена катастрофа, која је могла да изазове нову свјетску економску кризу.

Ромпеј је у интервјуу за лондонски "Фајненшел тајмс" казао да европски лидери сада схватају да морају да спроведу политички непопуларне, али неопходне економске реформе.

- Отварање тржишта рада и подизање старосне границе за одлазак у пензију су међу најзначајнијим мјерама, али и најболнијим - казао је Ромпеј.

Он за фискалне проблеме са којима се суочава еврозона окривљује јак евро, који је на земље које користе заједничку европску валуту дјеловао "попут дроге".

Ромпеј је оштро је критиковао и финансијска тржишта јер су претјерано реаговала на економске проблеме еврозоне, па су сувише "подложна гласинама и предрасудама".

Предсједник Европског савјета наглашава да европски лидери не смију да одбаце могућност измјене Лисабонског уговора.

- Један од начина за подстицање економске интеграције и излазак из актуелне кризе можда се налази у уношењу измјена у Лисабонски уговор. Главна измјена односила би се на могућност избацивања из еврозоне чланица које прекрше фискална правила - истакао је Ромпеј.

Он сматра да ова мјера за њега није приоритет, али да ће можда у једном тренутку бити неопходна.

"Фајненшел тајмс" подсјећа да је европским владама било потребно пуних осам година да се договоре око Лисабонског уговора, па је зато питање могућих измјена тог документа изузетно осјетљиво.

Избацивање из еврозоне

Њемачки канцелар Aнгела Меркел прва је предложила могућност да еврозона искључи неке своје чланице, ако је то неопходно да би се избјегла криза. Он је раније нагласила да постојећа правила ЕУ нису довољно стриктна да би се ријешила криза коју је изазвала Грчка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана