Европски радници изашли на улице

Глас Српске
Европски радници изашли на улице

AТИНA/ПAРИЗ/МAДРИД - Више милиона радника у Грчкој и Шпанији ступили су јуче у штрајкове против најављених мјера штедње у тим земљама, а у Француској је, због страха од отпуштања, настављена обустава рада контролора лета, јавиле су агенције.

Штрајк синдиката у Грчкој, који су незадовољни владиним планом изласка из кризе, изазвао је отказивање летова са грчких аеродрома, а саобраћај возова и бродова је обустављен, а не раде ни јавни саобраћај, школе и болнице.

Двије највеће синдикалне организације земље GCEE и ADEDU жестоко се противе стезању каиша објављеном током протеклих седмица у циљу смањења буџетског дефицита са рекордних 12,7 одсто бруто домаћег производа на 8,7 процената ове године.

Влада социјалиста замрзла је плате и нова запошљавања у јавном сектору, повећала порезе и подигла старосну границу за одлазак у пензију.

- Грчки народ зна да су финансије земље у очајном стању. Aли, мјере владе нису поштене. Захтијевамо да се терет сразмјерно расподјели тако да запослени и пензионери не плате цијену кризе коју нису створили - рекао је шеф GCEE Јанис Панагопулос.

Грчка Влада суочена је са захтјевом Европске уније да до 16. марта покаже знакове фискалног опоравка и под притиском је да заведе нове мјере.

Десетине хиљада радника изашло је на улице шпанских градова да би изразили противљење најављеним владиним мјерама штедње. Шпански синдикати одбацили су приједлог социјалистичке владе Хозеа Луиса Сапатера да се за двије године подигне граница за одлазак у старосну пензију и промијени закон о раду.

У Француској је јуче настављен четвородневни штрајк контролора лета у знак протеста због планова да се интегришу службе контроле лета шест европских земаља, што ће, страхују синдикати, довести до отпуштања и губитка повластица.

Због погоршања услова рада и смањења плата, штрајк је најавило и кабинско особље британске авиокомпаније "Бритиш ервејз".

"Тотал"

У Француској се настављају преговори о рјешењу спора који је затворио нафтне рафинерије у земљи и довео до првих знакова несташица бензина. Радници француске нафтне компаније "Тотал" у штрајку су од прошле седмице због планова о затварању рафинерије у сјеверној луци Данкерку. Представник највећег синдиката изјавио је да је "Тотал" обећао да у наредних пет година неће затворити ниједно нафтно постројење, али министар индустрије Кристијан Естрози каже да тај споразум не обухвата рафинерију у Данкерку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана