Европски произвођачи челика боре се да нађу финансијере

РТРС
Европски произвођачи челика боре се да нађу финансијере

Лондон - Трговци, као и произвођачи челика, суочени са опадајућом тражњом у Европској унији усљед мјера штедње, све теже долазе до средстава код банака и принуђени су да се окрећу другим изворима финансирања, преноси РТРС.

Водећи независни свјетски трговац челиком, британска компанија Стемкор, управо тражи мораторијум код банака на кредит од 850 милиона долара, који групација не може да сервисира, пише француски лист “Капитал”.

Други трговци, мање значајни, као што су Бали и Карбофер прогласили су банкрот, док је мањак финансијских средстава једнако угрозио и неке произвођаче челика као што је шпанска фирма Селса и украјинска Индустријал јунион оф Донбас који су у процесу реструктурирања.

Главни проблем сектора челика, по ријечима директора Трејстила, Масима Болфа, и наредних година биће финансирање, јер банке јасно кажу да цијене метале и сировине, али да је челик изгубио на атрактивности.

Он објашњава да неке групације у сектору челика већ покушавају да увећају властите фондове, ризикујући да оштете акционаре.

Исто тако, факторинг постаје све популарнији алтернативни начин финансирања.

Лист наводи да проблем обезбјеђења финансија мање погађа највеће компаније у овом сектору, мада је други европски произвођач челика, индијска групација Тата Стил, ове недјеље претрпела пад вредности активе за 1,6 милијарди долара у европском региону.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана