Европски банкарски системи под гаранцијом

Глас Српске
Европски банкарски системи под гаранцијом

ПAРИЗ - Лидери 15 земаља "еврозоне" донијели су на састанку у Паризу акциони план у коме се обавезују да ће гарантовати банкарски систем у својим земљама, који потреса свјетска финансијска криза.

Овај план се односи "на све димензије кризе", рекао је прексиноћ послије састанка европских лидера предсједник Француске Никола Саркози, чија земља предсједава ЕУ, али није прецизирао износ плана на европском нивоу.

Чланице "Еврогрупе" ће гарантовати међубанкарске кредите у периоду до 2009. године, рекао је Саркози након састанка и навео да су усвојени модалитети за заједничку акцију са циљем да се подрже банке којима пријети банкротство.

Овај план подсјећа на план који је прошле недјеље усвојио британски премијер Гордон Браун у Великој Британији.

- Усвојили смо систем мјера који је на располагању земљама чланицама - саопштио је предсједник "Еврогрупе", премијер Луксембурга Жан Клод Јункер.

Земље еврозоне су се обавезале да подрже банке тако што ће уложити капитал у њих, односно национализовати их бар дјелимично.

- Сваку рекапитализацију институције по хитном поступку мора да прати одговарајући план реструктурације и свака земља мора да преузме обавезу да акционари и водећи људи у банкама прихвате посљедице такве интервенције - наводи се у саопштењу за јавност са скупа.

Земље еврозоне су се обавезале и да ће гарантовати кредите банака.
Од почетка кризе, банке дају све мање кредита предузећима и појединцима, што би ова мјера требало поново да омогући.

Земље "Еврогрупе" договориле су се о заједничкој структури, али средства за покривање банкарског система биће одређена на националном нивоу. Ова средства би свака земља требало да саопшти у току недјеље. 

Саркози је рекао да је, на састанку земаља "Еврогрупе" "вријеме да Европа истакне јединство", а свака држава чланица, према његовим ријечима, "треба да извуче закључке", односно "донесе одлуке у бројевима".

Заједнички самит

- Убиједићемо наше америчке пријатеље да је неопходан међународни самит за постављање нових основа међународног финансијског система - рекао је Саркози.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана