Европски аутомобилски гиганти на самрти

Глас Српске
Европски аутомобилски гиганти на самрти

РИМ, БЕРЛИН - Свјетска финансијска криза све више нагриза аутомобилску индустрију, посебно у Европи гдје се 30 одсто нових аутомобила купује на кредит или лизинг, објавио је business.hr

Највећи европски гиганти попут "Опела", "Волва", "Шкоде", "Фијата" и BMW-а најављују рекордне губитке, отпуштања и затварања фабрика. У италијанском "Фијату" предвиђају да би се сљедеће године могли суочити с падом добити и већим од 80 одсто, што је највећи пад у аутомобилској индустрији у посљедњих 15 година. У Италији је од почетка године број регистрованих аутомобила пао 11 одсто.

Ништа боља ситуација није ни у њемачком "Фолксвагену" који је забиљежио највећи пад у посљедњих двадесетак година, а томе је свакако допринијело и пропадања "Лиман брадерса" који је имао дионице ове фирме. Ни "Опел" није могао да се одупре финансијској кризи, па је недавно на три седмице зауставио производњу у Њемачкој, Пољској, Великој Британији и Шпанији, а BMW је ове седмице, затворио фабрику у Лајпцигу, чиме ће смањити производњу за 2.800 возила. Финансијска криза могла би највише наштетити луксузним аутомобилима попут BMW-а и "даимлера".

- Финансијска криза довела је до тога да су људи у Европи постали суздржанији при куповини возила - рекао је портпарол "Опела".

Europski auto divovi na samrtiFran­cus­ki "Рено" уклапа се у цијелу слику са својом најавом да планира отпустити око 1.000 радника у својој фабрици на сјеверозападу Француске, због пада продаје возила "лагуна".  Његов национални конкурент ПСA, у чијем су власништву "Пежо" и "Ситроен", отказаће ноћне смјене, што ће се одразити на око 300 привремених радних мјеста.

Шведски гигант "Волво", који је у власништву посусталог "Форда", најавио је укидање готово 3.000 радних мјеста у Шведској и 600 у иностранству. Предсједник управе "Волва" потврдио је да је пад у глобалној ауто индустрији много драстичнији него што се очекивало.

Продаја

Током августа ове године у ЕУ је продат 780.301 нови аутомобил, што је 15,5 одсто мање у односу на август прошле године. Пад од 3,8 одсто забиљежен је и у продаји нових возила у првих осам мјесеци ове године у поређењу с истим прошлогодишњим раздобљем. Од почетка године до краја августа у ЕУ је продато 10,23 милиона нових возила или 409 хиљада мање него у истом периоду прошле године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана