Европске банке и даље губе новац

Глас Српске
Европске банке и даље губе новац

БРИСЕЛ - Милијарде евра које је Европска централна банка убризгала на тржишта новца од почетка кризе у покушају да потакне банке на међусобно кредитирање и одобравање зајмова другим компанијама очито не функционишу, пишу европски медији.

ECB и остале водеће централне банке у свијету већ од прошле године у свјетлу глобалних превирања на финансијским тржиштима, проузрочених кризом на америчком тржишту другоразредних хипотекарних зајмова, настоје снабдјети тржишта новца додатном ликвидношћу, које им је посљедњих недјеља мањкало.

Европска централна банка је тако банкама прибавила већ 100 милијарди евра с роком доспијећа од једног или седам дана.

Међутим, европске банке радије новац поновно полажу код ECB-а. Банке су тако у посљедњој сједници, према посљедњим расположивим подацима у склопу механизма ECB-а за полагање прекомјерне ликвидности, који банкама омогућава да преко ноћи при ECB-у сачувају своја средства, полагале све веће износе у то посљедње сигурно уточиште за свој новац.

У уторак прошле недјеље банке су код централне банке сачувале 1,4 милијарде евра, а та је бројка до прошлог четвртка већ порасла на 4,2 милијарди евра, да би дан касније скочила на 28 милијарди евра.

Овог су понедјељка банке преко ноћи положиле 44 милијарде евра, а у уторак, према посљедњим расположивим подацима, та се бројка више него удвостручила, досегнувши 102,8 милијарди. Неименовани службеник из ECB-а за европске медије изјавио како се то никад раније није догодило.

- Веома је необично што банке то чине. Када не бисте на уму имали привредна превирања, помислили бисте да се ради о неекономској одлуци - казао је он појашњавајући да се банке код ECB-а задужују по стопи од 4,8 одсто, но када исте количине средстава поновно код ње сачувају, остварују зараду од свега 3,8 одсто.

 - Тако оне губе новац. Механизам за полагање додатне ликвидности у централној банци није замишљен за чување новца. Служи као задње уточиште када банка не може ништа друго с њим учинити -  казао је службеник, додајући како је то доказ да на тржишту недостаје повјерења.

Банке стога размишљају да кад већ губе новац, боље је да га губе на сигурном мјесту - код ECB-а. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана