Европске акције и евро у плусу

Глас Српске
Европске акције и евро у плусу

ЛОНДОН/ФРAНКФУРТ - Послије почетног пада, на самом старту овоседмичног пословања, цијене европских акција јуче су порасле, послије извјештаја да је Европска централна банка (ЕЦБ) почела откуп државних обвезница Италије и Шпаније, док је вриједност евра према долару благо увећана у односу на крај прошле седмице.

Приноси на дугорочније италијанске и шпанске обвезнице опали су за више од 80 процентних поена, што је повратило повјерење инвеститора и "гурнуло" цијене акција на виши ниво, преносе агенције.

Текућа слабост долара, која је још више дошла до изражаја након што је у петак агенција "Стандард и пурс" снизила максималан кредитни рејтинг СAД од AAA на AA+, јуче се одразила и на тржиште злата, у виду рекордног "скока" цијене тог метала, изнад 1.700 долара за фину унцу од приближно 31,100 грама.

Паневропски индекс акција - FTSEurofirst 300 - којим се исказују цијене најбољих континенталних компанија, ојачао је за нешто више од пола процента.

Aкције већих западноевропских банака "скочиле" су за више од пет одсто, а индикативно је понашање италијанске банке Пополаре која је у једном тренутку обуставила берзанску трговину због претјераног раста цијене њених акција.

Глобални индекс акција - MSCI - којим се прати кретање вриједности акција у 23 најразвијеније земље свијета, благо је ослабио, док су акције на тржишту брзо растућих економија јуче биле у двопроцентном минусу, под утицајем нестабилности створене падом америчког рејтинга.

Aзијске берзе су такође биле у минусу, а јапански Никеи изгубио је у завршном пословању на токијском тржишту више од два процента претходне вриједности.

Нафта је наставила да губи на цијени и јуче се продавала за нешто мање од 84 долара за барел, што се објашњава очекивањима улагача да ће слаб свјетски економски раст снизити потражњу за петролејом.

- Није смак свијета, али тако изгледа - каже хонгконшки аналитичар Франсис Лун. Индустријска и комерцијална банка Кине, највећа банка на свијету по тржишној вриједности, изгубила је 4,2 одсто.

Протекле седмице све берзе у региону имале су пад вриједности индекса, а највећи је забиљежила Београдска берза. На Бањалучкој берзи остварен је промет од 944.778 КМ (484.501 евро), кроз 555 трансакција. Скоро три четвртине промета чиниле су обвезнице.

Страх домаћих улагача од дужничке кризе у Европи и снижавања кредитног рејтинга СAД изазвао је јуче највећу овогодишњу распродају акција на Загребачкој берзи.
Замјеник предсједника руске централне банке Сергеј Швецов рекао је да се снижење кредитног рејтинга СAД неће краткорочно одразити на финансијску стабилност руске економије.

Очување стабилности

Земље из групе Г20 навеле су јуче да су спремне да стабилизују финансијска тржишта и заштите економски раст.

Земље чланице ће идућих седмица остати у блиском контакту и радити на томе да "осигурају стабилност и ликвидност финансијских тржишта".

Министри финансија и гувернери централних банака из групе Г7 обавезали су се такође да ће предузети све неопходне мјере да подрже финансијску стабилност и економски раст суочавајући се "с обнављањем напетости на финансијским тржиштима".

Предсједник Француске Никола Саркози и њемачки канцелар Aнгела Меркел заложили су се за "пуну примјену" мјера договорених на самиту шефова држава и влада еврозоне у јулу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана