Европска валута на стакленим ногама

Глас Српске
Европска валута на стакленим ногама

БРИСЕЛ, ЛОНДОН - Дуго очекивани састанак министара финансија Европске уније завршен је без договора о томе треба ли Ирској, која се налази у тешким финансијским проблемима, пружити помоћ из европског кризног фонда.

Лондонски "Фајненшел тајмс" наводи да је евро, највећи и најамбициознији пројекат ЕУ, због изостанка договора на нивоу Уније, опасно угрожен.

- Подјеле међу европским лидерима и њихови неуспјели напори да стабилизују вриједност заједничке европске валуте нанијели су штету угледу Европе на другим континентима - пише "Тајмс".

Евро је јуче пао на око 1,35 долара, због страха и неизвјесности улагача око помоћи Ирској.

Европски комесар за финансије Оли Рен рекао је послије састанка у Бриселу да се већ припрема програм финансијске помоћи Ирској.

- Тим експерата ЕУ, Међународног монетарног фонда и Европске централне банке посјетиће идуће седмице Даблин и направити процјену стања у земљи - рекао је Рен.

Тим ће, додаје, бити усредсријеђен на потребу за реструктурисањем банкарског сектора јер су двије највеће банке у земљи у "жалосном стању".

Ирски министар финансија Брајен Линиан рекао је да се интензивно ради на рјешењу проблема у банкарском сектору.

- Држава је већ преузела контролу над три, а намјерава да то учини са још три банке у склопу свог програма финансијске помоћи економији, због којег ће дефицит у буџету за 2011. годину бити око 32 одсто од бруто друштвеног производа - рекао је Линиан.

Предсједник еврозоне Жан-Клод Јункер рекао је да су министри финансија спремни да реагују у случају Ирске, ако то буде потребно за очување монетарне уније.

Кризни фонф

Европски кризни фонд вриједан 750 милијарди евра основан је послије избијања кризе у Грчкој и исплате 110 милијарди евра помоћи тој земљи. Детаљи око располагања овим фондом још нису у потпуности довршени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана