Европска унија заштићенија од криза

Глас Српске
Европска унија заштићенија од криза

БРИСЕЛ - Шефови држава Европске уније прихватили су акциони план за јачање буџетске дисциплине земаља чланица, те договорили да се успостави стални механизам за заштиту 27-чланог блока ЕУ од нових финансијских криза, пренијеле су агенције.

План који су на дводневном самиту у Бриселу прихватиле чланице ЕУ у дипломатским круговима оцјењује се као најамбициознија реформа еврозоне од њеног успостављања 1999. године.

Новим планом за јачање буџетске дисциплине, који је припремала радна група под вођством предсједника Европског савјета Хермана ван Ромпеја, предвиђа се појачан надзор над економском политиком земаља чланица еврозоне.

До сада су санкције биле предвиђене само за земље које имају сувише високе буџетске дефиците, али од сада оне могу бити примијењене и на чланице које спроводе економску политику која се сматра "опасном".

Први пут ће санкције попут блокирања банкарских депозита или ускраћивања европских субвенција моћи да се примијене превентивно, чак и прије него што је нека земља премашила европски лимит за буџетски дефицит од три одсто бруто друштвеног производа.

- Детаљан договор о казнама за земље које убудуће прекрше финансијска правила еврозоне тек предстоји - наводе аналитичари и додају да ће за остварење тог циља бити потребне "одређене измјене" Лисабонског уговора.

Њемачка и Француска највише инсистирају на измјенама којим би се привремено одузимало право гласа "непослушним чланицама" еврозоне.

Лисабонски уговор

Овај уговор, који дефинише права и обавезе чланица Европске уније, на снази је нешто мање од годину и усвојен је уз велике муке, те многе земље нису вољне да га тако брзо мијењају. За промјену Лисабонског уговора потребна је сагласност свих 27 земаља чланица ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана