Европска привреда добро напредује

Глас Српске

ЛОНДОН - Европски привредни опоравак учврстиће се у идућем периоду, процијенио је у најновијим прогнозама Међународни монетарни фонд.

Европски  привредни опоравак учврстиће се у идућем периоду, процијенио је у најновијим прогнозама Међународни монетарни фонд.

Evrop­ska привреда би тако у овој години требало да порасте по стопи од 2,4 одсто, у односу на два одсто прогнозираних у редовним прољећним прогнозама, истичу у ММФ-у, пренијеле су јуче агенције.

Подигнута је и прогноза раста за 2012. и то на 2,6 одсто, с претходно прогнозираних 2,2 одсто.

- Главна порука ове прогнозе је мирно самопоуздање. Европа добро напредује, и она западна и она источна - оцијенио је директор ММФ-овог европског одјељења Aнтонио Боргес.

Он је истакао да Европа ужива у плодовима започетог опоравка, али такође служи као доказ да европска интеграција доноси појачану учинковитост, што пак поједине земље користе како би постале конкурентније.

Међу главним изазовима у ММФ-у издвајају обнову повјерењу, укључујући структуралне реформе, фискалну консолидацију и јачање финансијског система.

Куповање времена

Европски званичници су одлучили да купују вријеме у нади да ће, прије свега Грчка, Ирска и Португалија, као и остале земље којима пријети дужничка криза, успјети да поврате кредитну способност, али та стратегија за сада не даје резултате.

- Грчка можда неће успјети да оствари зацртане фискалне циљеве, због кобног утицаја фискалног стезања каиша на економију или опирања да се спроведу договорене мјере. Напротив, то ће само учинити још болнијим реструктурисање дугова када за то дође вријеме - пише "Фајненшел тајмс", преносе агенције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана