Европска комисија потврдила да даје правне савјете

Агенције
Европска комисија потврдила да даје правне савјете

Брисел - Европска комисија је потврдила да је давала правне савјете о могућој контроли капитала и пограничним контролама уколико Грчка напусти еврозону, преносе агенције.

- Ми смо чувари Споразума ЕУ и пружамо информације свакоме ко затражи шта је могуће према европским законима за покривање ових догађаја. То не значи да се припремамо за тај одређени план”, рекао је портпарол Европске комисије Оливије Бејли.

На питање да ли је Европска комисији, као дијелу такозваног радног тијела еврогрупе у којој су званичници министарстава финансија еврозоне, познати планови о којима се разговара.

Бејли је истакао да он није рекао да не зна за разговоре већ да му није познато да постоје планови.

Он је нагласио да одређени људе на обради разних дешавања и да Брисел пружа информације о закону ЕУ.

Агенција Ројтерс јуче је пренијела изјаве неименованих званичника да су, према сличним плановима, предвиђена ограничења на повлачење готовине из грчких огранака те поновно увођење пограничних контрола како би било спријечено да већи дио грчких грађана напусти земљу.

Бејли је додао да је улога Европске комисије да пружи одговоре шта је могуће према закону ЕУ, а не да израђује сценарије догађаја, јер “званичници, како је рекао, нису сценаристи за филмове катастрофа”.

Према његовим ријечима, једина забринутост Европске комисије је да задржи Грчку у еврозони.

Он је потврдио и да је контрола капитала могућа према члану 65 Лисабонског уговора, али само из разлога “јавног реда и мира и безбједности”.

У еврозони је све присутнија забринутост да ће странка крајње љевице “Сириза” побиједити на изборима 17. јуна ида ће испунити обећање и отказати други пакет финансијске помоћи, чиме ће Грчку приморати да изађе из монетарне уније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана