Европска комисија помаже западни Балкан

Глас Српске
Европска комисија помаже западни Балкан

СAРAЈЕВО - Европска комисија ће са циљем пружања подршке економској и социјалној консолидацији земаља кандидата за чланство у ЕУ и земаља западног Балкана пласирати "Пакет одговора на кризу" вриједан 120 милиона евра, као и 500 милиона евра кредита, које ће обезбиједити међународне финансијске институције.

Комесар за проширење ЕУ Оли Рен истакао је да је веома важно што је Европска комисија усвојила "Пакет одговора на кризу" и што земље из процеса проширења нису заборављене.

- Финансијска криза јасно је показала колико је југоисточна Европа већ интегрисана у ЕУ. Нове економије ове регије су међу најдинамичнијим економијама у Европи, која је главна дестинација за извоз - рекао је Рен, пренијеле су агенције.

Из Европске комисије саопштено је да је план за опоравак заснован на краткорочним мјерама за потстицање потражње, спасавање радних мјеста и обнављање повјерења, као и на "паметним улагањима", која ће омогућити већи раст и одржив напредак у дугорочнијем периоду.

A да ће овим државама помоћ бити неопходна показује и овогодишњи Извјештај о транзицији у којем стручњаци Европске банке за обнову и развој (EBRD) наводе да сљедеће године очекују знатно успоравање економског раста у свим земљама у којима су присутни, па тако и у земљама западног Балкана због глобалне економске кризе и нестабилности на финансијском тржишту.

EBRD прогнозира да ће стопа економског раста у БиХ наредне године ослабити на 4,5 одсто. Према овој прогнози, стопа економског раста у БиХ ове године ослабиће са 6,8 одсто на шест одсто.

Стручњаци EBRD-а увјерени су у средњорочну перспективу раста за БиХ, али и да су пред властима БиХ бројни реформски задаци, као што су реформа јавне управе, побољшање пословне климе и одржавање макроекономске стабилности, преноси "Банка магазин".

Представници EBRD-а позвали су земље у које инвестира ова банка да приоритет ставе на стабилизацију банкарских система.

Сарадња

ИСТAНБУЛ/СAРAЈЕВО - Заједничка сарадња у југоисточној Европи предуслов је регионалног економског раста и развоја, рекао је генерални секретар Савјета за регионалну сарадњу (RCC) Хидо Бишчевић на дводневном Балканском економском самиту, који се завршио јуче у Истанбулу.

Он је нагласио потребу да кључни регионални играчи осмисле и проведу заједничке пројекте да би се рационализовали регионални ресурси, а посебно имајући у виду тренутну свјетску економску и финансијску кризу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана