Европска централна банка се не слаже са евроизацијом

Глас Српске
Европска централна банка се не слаже са евроизацијом

ЛОНДОН - Европска централна банка одбацила је позиве за увођење евра у земље источне и средње Европе прије њиховог формалног уласка у еврозону, пише јучерашње издање дневника "Фајненшел тајмс".

Лондонски дневник, који је прекјуче објавио повјерљиви документ Међународног монетарног фонда према којем је та идеја дио стратегије помоћи региону у борби против економске кризе, јуче је навео да Европска централна банка инсистира да земље које желе да усвоје евро морају да прођу кроз пуну процедуру и да неће бити никаквих пречица. Према писању листа, званичници у новим чланицама ЕУ различито су реаговали на иницијативу ММФ-а.

Неки од њих сматрају да би увођење евра имало једино смисла у малим балтичким економијама са фиксним девизним курсом, док у чланицама у којима је курс пливајући, попут Пољске и Чешке, та мјера не би донијела резултате, сем, како је примијетио један пољски економиста, у случају "економске катаклизме".

Лист наводи да су и мишљења стручњака подијељена пошто неки тврде да је прелазак на евро у балтичким државама само питање времена, а други да од тога једноставно нема ништа, јер Европска централна банка не жели да сноси одговорност за земље изван еврозоне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана