Европљани забринути због САД

Taнјуг
Европљани забринути због САД

Европска централна банка (ECB), Француска и Њемачка упозориле су на то да би буџетска блокада у САД могла да има озбиљне последице широм свијета.

Те посљедице могле би се осетити прије свега у еврозони, чија је економија тек почела да се опоравља од кризе.

Сваки додатни дан блокаде у САД представља ризик, не само по америчку, већ и по свјетску економију, изјавио је предсједник ECB Марио Драги, а пренијела агенција Франс прес.

У Вашингтону републиканци и демократе, који се већ споре око буџета, имају свега око двије недеље да постигну споразум о подизању лимита задуживања државе, да би био избјегнут болан банкрот.

Дан након што је америчка влада затворена први пут након 17 година, законодавци се и даље споре око буџета, а демократе одбијају да попусте под захтјевима републиканаца да се ревидира закон о здравству који је прогурао предсједник Барак Обама.

Инвеститори, за сада, не реагују на кризу у САД и на берзама нису забиљежена већа колебања.

"Блокада је за сада прилично бенигна, а њен утицај на тржишта релативно мали", рекла је помоћник директора Сектора за монетарна и капитална тржишта при Међународном монетарном фонду Лора Кордс.

У Паризу је, међутим, француски министар финансија Пјер Московиси упозорио да би буџетска блокада у САД могла да успори привредни опоравак Француске.

У Берлину је портпарол њемачке владе Штефен Зајберт рекао да влада помно прати развој догађаја у САД, изразивши жаљење због тога што конфликт око буџета још увијек није рјешен.

Еврозона је коначно изашла из 18-мјесечне рецесије у другом кварталу, али је опоравак још увијек спор. Аналитичари вјерују да ће утицај блокаде у САД, ако она не потраје, бити релативно мали, док би, у случају дуготрајније блокаде, дошло до пада повјерења међу потрошачима на тржиштима.

Међутим, ако Конгрес не успије да договори подизање лимита дуга, то би имало озбиљније посљедице, наводе стручњаци. Бонитетна агенција "Фич" наводи да би, ако лимит дуга не буде подигнут, Вашингтон морао драстично да смањи текућу потрошњу, што би имало озбиљне посљедице по економски опоравак, као и кредибилитет САД.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана