Европљани се окрећу против Њемачке

Б92
Европљани се окрећу против Њемачке

Минхен - Предсједник Свјетске банке Роберт Зелик рекао је да би се Европљани ове године могли окренути против Њемаче због њеног односа према дужничкој кризи у еврозони.

Он је позвао Берлин да пружи више подршке пољуљаним чланицама тог монетарног блока - Италији и Шпанији.

Зелик је у говору на Конференцији о безбједности у Минхену рекао да би “2012. могла да буде година у којој ће Њемача постати лидер у Европи или ... у којој ће Њемача посрнути и привући гњев Европљана”.

“Ако се Њемача на крају 2012. буде повезивала само са строгим мјерама штедње и кључне чланице не буду задобиле политичку подршку за те економске акције, тада би Њемача могла да постане мета гњева”, указао је Зелик.

Он је додао да остале земље, укључујући тржишта у наглом успону, нису схватиле зашто Њемача није рада да улије више новца у изналажење ријешења за дужничку кризу.

Тржишта у успону гледају на Њемачу “са извјесном конфузијом, затим са фрустрацијом и онда с презиром”, додао је он.

Зелик је предочио да му је један високи кинески званичник недавно рекао: “Зашто бих ја дјеловао ако Њемача није довољно забринута да би дјеловала?”, пренела је француска агенција АФП.

“Лидерство подразумјева утврђивање курса ка пружању подршке и иницијатива - прије свега за Италију и Шпанију које су овдје од фундаментално клритичног значаја - уколико оне спроведу фискалну дисциплину и структуралне реформе”, рекао је Зелик.

“Не кажем вам да баците новац. Кажем да им унапред јасно ставите до знања да ће га добити ако дјелују”, додао је шеф Свјетске банке.

Канцеларка Њемаче Ангела Меркел је под великим притиском да издвоји више новца за спасавање финансијски угрожених чланица зоне евра, али је она остала непоколебљива, указујући да су садашњи механизми за спасавање довољни.

Посљедњих дана немачка супрематија је била тема на многим скуповима. Учесници 48. међународне конференције о сигурности, експерти и високи политичари из седамдесетак земаља расправљали су о постојању једне врсте ''њемачке Европе”.

Пољски шеф дипломатије је оцијенио да је Њемача, ако би се Европска унија тумачила као акционарско друштво, највећи, али не и већински акционар и да су јој за даљи рад потребни други акционари.

Њемачи министар одбране Томас Де Мезијер, који је заједно са шефом дипломатије Гвидом Вестервелом представљао владу у Минхену, сматра да би, ако би се њемачка јавност питала, онда био одговор да највећи број Њемаца жели водећу улогу своје земље, али у односу на економију, а не у питању сигурносне политике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана