Европи пријети финансијски колапс

Глас Српске
Европи пријети финансијски колапс

ЛОНДОН - Свјетска економска криза, која је почела у СAД, у Европи ће се претворити у праву катастрофу, оцијенио је лист "Фајненшл тајмс", јавила је Срна.

Опасност која вреба из централне и источне Европе, види се у могућности тоталног финансијског колапса и то је тренутно најважније питање са којим се суочава ЕУ.

Криза је диспропорционално погодила централну и источну Европу због двије грешке политике њихових влада. Прва грешка била је охрабрење грађанима да уђу у хипотеке у страној валути.
У Мађарској је скоро свака хипотека у страној валути и то већином у швајцарским францима. Лист наводи да донекле могу да се разумију позајмице у еврима, јер ће Мађарска на крају ући у еврозону, али се та земља неће придружити Швајцарској.
Новац који су мађарска домаћинства уштедјела на ниским швајцарским каматним стопама, практично је избрисан растом вриједности швајцарског франка.

Друга грешка, у директној вези је са првом. Нове чланице ЕУ третирају чланство у еврозони као добровољни избор, а то је лоша интерпретација њихових властитих споразума о придружењу.
Када су потписали чланство у ЕУ, они су такође преузели евро као валуту, уз изузетак једино Велике Британије и Данске.
- Као одскора индустријализоване економије, оне нису обавезне да се придруже одмах, али имају обавезу да примјењују политику у складу са евентуалним чланством - пише лист.

Лист оцјењује да су те земље примјењивале такву политику оне би до сада биле чланице еврозоне, а Словенија и Словачка су показале да је уз праву политику могуће ући рано у еврозону и обје те земље су сада безбједне. За друге, одлука да одуговлаче показала се као пропаст финансијске стабилности.

У суочавању са оваквом кризом не желите да будете мала отворена економија на ободу еврозоне са небитном валутом и много хипотека у швајцарским францима, пише лист.

Откази

Британски мобилни оператер "Водафон", саопштио је јуче да ће ова група отпустити 500 радника у земљи у склопу мјера смањења трошкова. Готово 360.000 запослених у нефинансијским секторима широм свијета, остало је без посла од почетка ове године, због продубљивања економске кризе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана