Европи пријети биједа до смрти

Агенције
Европи пријети биједа до смрти

Брисел - Европски модел социјалне државе мора да се промијени и прилагоди, иначе ће га разорити дужничка криза и мјере штедње, које су посљедица кризе.

Уколико се тај модел сруши, велики број људи пашће испод линије сиромаштва и неки ће чак бити у трајном сиромаштву, из којег ће им бити тешко да се извуку до краја живота.

Тај и други слични, подједнако црни закључци произлазе из прегледа запослености и социјалног стања у ЕУ у 2012, који је, на готово 500 страница, објавила Европска комисија, преносе портали.

- Незапосленост је досегла ниво какав нисмо забиљежили у готово двије деценије. Приходи домаћинстава падају, а опасност од сиромаштва и искључености из друштва непрестано расте - казао је европски повјереник Ласло Андор, који је представио овај годишњи преглед.

У анализи се наводи да су групе којима пријети трајно сиромаштво младе, одрасле особе, неактивне или незапослене жене, самохране мајке, старији радно способни грађани који су престали да раде...

Док Европљани у неким земљама као што су Бугарска, Грчка и Италија падају испод границе сиромаштва и не успијевају да се довољно брзо и у довољно великом броју дигну изнад те границе, у земљама попут Аустрије, Француске и Велике Британије ипак се догађа другачији тренд.

Тамо је у 2012. велики број људи пао испод границе, али велики број људи се и попео изнад границе сиромаштва. То говори да не постоји један европски модел социјалне државе, већ више различитих. Овај документ изазвао је поприлично забринуте реакције, а за неке је он још једна потврда да мјере штедње нису добре за Европу.

- Чак и ако анализа показује да њемачки модел функционише, а да неки други "јужњачки" модели не функционишу, треба се запитати у чију корист њемачки модел функционише - рекла је посланик Европског парламента и њемачки љевичар Габријел Цимер.

Она истиче да сигурно не функционише у корист најслабије плаћених радника, чије су плате неколико пута смањене у име повећања конкурентности, чиме је знатно повећана разлика између богатих и сиромашних.

- И сигурно не функционише у корист јужних Европљана, који купују релативно јефтине њемачке производе и услуге, наносећи штету својој производњи - казала је Цимер.

Нема рјешења

Документ не прописује рјешења, па тако и не каже како прилагодити европски модел социјалне државе, али даје гомилу података које затим помно анализира и на површину извире слика Европске уније која је у 2012. из лоше економске и социјалне ситуације прешла у још гору.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана