Европи озбиљно пријети еврогедон

Глас Српске
Европи озбиљно пријети еврогедон

СИДНЕЈ - Водећа аустралијска прогнозерска компанија упозорила је јуче да пријети "еврогедон" - пропаст европске финансијске структуре уз огромна разарања, слична уништавању у филму "Armagedon".

Како предвиђају, у том случају банке би доживјеле колапс, а свјетска економија потонула у ново превирање, што би могло да означи крај експанзије економија које се ослањају на рударство.

Иако је само "маргинално" вјероватније да ће дугом оптерећена еврозона успјети да се испетља из фискалних недаћа, у кварталном извјештају утицајне аустралијске прогнозерске компаније "Делоит-Ексес економикс" о изгледима економске активности упозорено је да постоје реалне шансе за настанак економске кризе и пропаст банака, пренијеле су агенције.

- Можда то у 2012. неће бити тако трауматично као што је било 2008. и 2009. током финансијске кризе, али ће поново постојати шанса да глобални одговор на било какву нову кризу ни овог пута не буде корјенит јер су владе сада превише забринуте због дугова и дефицита, док су многе централне банке већ скресале своје каматне стопе на рекордне минимуме - наведено је у овом извјештају.

У извјештају се наводи да је судбина евра "кључна непознаница", при чему постоји могућност да једна или више чланица напусте еврозону или буду приморане да изађу из блока заједничке валуте, што би изазвало изузетно велики притисак на финансијске институције.

- Европска централна банка је засад, изгледа, у стању да спријечи превирање на тржишту због суверене дужничке кризе у еврозони, али је тај регион осуђен на рецесију, док буyетска кресања умањују наде у већи раст америчке економије, а кинеска и индијска привреда успоравају - наводи ова компанија.

У међувремену, европски министри финансија покушавају да подстакну преговоре о рјешавању државног дуга Грчке, што је од кључне важности да се избјегне њена неликвидност, али тај циљ и даље није достижан због неслагања с приватним повјериоцима Грчке - пословним банкама.

Министри финансија Француске и Њемачке Франсоа Бароан и Волфганг Шојбле разговарали су јуче у Паризу уочи састанка са осталим колегама из зоне евра у Бриселу.

Неименовани дипломата из ЕУ је изјавио да су мале шансе да преговори са приватним кредиторима о смањењу грчког огромног дуга буду завршени прије самита европских лидера идућег понедјељка.

Шпанија

Шпанска економија склизнула је поново у рецесију у посљедњем кварталу 2011. године, а криза ће се продубити током ове године, док ће блажи опоравак услиједити 2013. године, саопштила је данас Централна банка Шпаније.
У извјештају се наводи да је шпанска привреда ослабила за 0,3 одсто у посљедња три мјесеца 2011. године, иако је на годишњем нивоу ојачала за 0,7 одсто.
Тренд постављен на крају прошле године вјероватно ће се наставити током 2012. године, додаје се у извјештају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана